Viteška znamenja – plašt, sablju i povelju, uručio mu je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, uz gromoglasan aplauz brojne publike.

Otvarajući ovogodišnje Igre, Nikola Selaković generalni sekretar predsednika Republike Srbije, istakao je zadovoljstvo boravkom u Požarevcu.

-Zadovljstvo mi je što, u svojstvo izaslanika predsednika Republike Srbije, danas mogu da budem ovde sa vama, u našem divnom Braničevu, u našem Požarevcu. Mestu gde se čuva stara srpska tradicija viteštva zaodenuta u novo savremeno ruho. U mestu u kome je obeleženo 300 godina velikog evropskog mira, koji je sklopljen i koji je smirio velike i nepomirljive sukobljene sile. Imate vi Požarevljani itekako sa kime da se podičite. Danas su neki od istorijskih likova i domaćini ovog divnog i velikog slavlja i skupa. Poput legendarnog komandanta gvozdenog puka Milivoja Stojanovića Brke, čoveka koji je ratovao rame uz rame sa velikim vojvodom Mišićem, i kada imate takve pretke, onda nije ni čudo što možete da imate ovakve potomke i ovakvu divnu tradiciju. Svakog ratnika je krasio uspeh u boju, a zamislite tek šta vam donosi uspeh u višeboju. To je upravo ono što neguju Ljubičevske konjičke igre, rekao je Selaković.

-Čast mi je što sam, zajedno sa svima vama, svedok izrastanja ove pozarevačke manifestacije u srpsku manifestaciju. Ona je to zapravo, po svojoj suštini, oduvek i bila ali vizijom našeg državnog vrha i pažnjom koja je od njega dobila, možemo reći da će Ljubičevski višebojci i vitezovi u godinama koje su pred nama biti u svetu poznati kao pojam i simbol neraskidivo vezani za Srbiju, rekao je između ostalog gradonačelnik Bane Spasović.

U defileu su, pored učesnika višeboja, članova Konjičkog društva „Knjaz Mihajlo“, brojnih fijakera sa poznatim ličnostima iz istorije, učestvovala i deca iz Srpskih enklava na Kosovu, kao i učenici generacija iz požarevačkih škola.

Defile: Višebojci

Centralna ličnost defilea je bio Požarevljanin, pomorski Đeneral Ilija Gojković, koga je tumačio glumac Ivan Vučković.

Organizacioni odbor je odlučio da sav prihod od prodatih ulaznica bude doniran za pomoć spskih enklava na Kosovu.

Svečanom defileu prisustvovali su ambasador republike Alžir i diplomatski predstavnici drugih zemalja.

U okviru otvaranja ovogodišnjih Igara, održan je koncert Željka Joksimovića.

Prilog je deo projekta “Ljubičevo, ‘Živanović’ i Viminacijum – brendovi za ponos” koji se sufinasira sredstvima Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.