Autonomni ženski centar: Za tri godine u Srbiji ubijene 84 žene 1Foto: Pixabay/fsHH

Od juna 2017. do istog meseca prošle godine u Srbiji su ubijene 84 žene, a svako peto ubistvo bilo je iz vatrenog oružja, saopštio je danas Autonomni ženski centar, koji je napravio analizu uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Analiza se oslanja na medijske izveštaje, kao jedini javno dostupan izvor informacija koji donekle može da pruži uvid u karakteristike slučajeva femicida, kao i u faktore rizika koji ukazuju na mogućnost fatalnog ishoda nasilja prema ženama.

U analiziranom periodu mediji su izvestili o 52 slučaja nasilja u porodici uz upotrebu ili pretnju vatrenim oružjem: 19 femicida vatrenim oružjem, 19 pokušaja ubistvai 14 slučajeva nasilja u porodici prema ženama, uz pretnju oružjem.

Skoro 95 odsto analiziranih slučajeva femicida vatrenim oružjem izvršeno je u partnerskom odnosu, većina ubijenih žena bila je stara između 46 i 55 godina, a najčešći učinioci su muškarci od 46 do 55, kao i oni stariji od 65 godina.

Većina ubistava žena počinjena je pištoljem, a u skoro trećini slučajeva vatreno oružje je bilo u legalnom vlasništvu učinioca.

U četiri slučaja učinioci su imali pristup vatrenom oružju na osnovu posla kojim se bave.

Nasilnikovo proganjanje i praćenje žrtve (26 odsto slučajeva), strah od nasilnika ili od ubistva prisutan kod žrtve (47 odsto), ljubomora nasilnika (63 odsto) i napuštanje nasilnika (68 odsto) prepoznati su kao visokorizični faktori koji mogu dovesti do femicida, naročito ako učinilac ima pristup vatrenom oružju.

Skoro dve trećine evidentiranih femicida izvršeno je u privatnom prostoru, svaki treći slučaj dogodio se u javnom prostoru, uz više svedoka, a dvostruko više ubistava žena bilo je u gradskim nego u seoskim sredinama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.