"Žene za promene" organizuju protest na Trgu slobode u Novom Sadu: Peti femicid u prva tri meseca ove godine u Vojvodini 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Zbog petog femicida u prva tri meseca u ovoj godini i kako bi ukazale na teško ubistvo žene u selu Stapar kraj Sombora, aktivistička grupa „Žene za promene“ okupiće se na Trgu slobode u Novom Sadu u petak od 18 časova. Potom će u protestnoj koloni proći kroz Zmaj Jovinu i Dunavsku ulicu.

Sva ubistva dogodila su se u Vojvodini u poslednjih 40 dana, kaže se u saopštenju i dodaje, da je u petom femicidu stradala tridesetdevetogodišnja Ivana H.

Ubica je njen bivši suprug koji je potom izvršio samoubistvo. Pre dve nedelje u Novom Sadu, na izrazito brutalan način ubijena je Gordana T. Stradala je od ruke supruga koji je potom pokušao da izvrši samoubistvo.

– Pre mesec dana protestnu akciju posvetile smo mladoj ženu kojoj je u Bačkom Gradištu život oduzeo suprug, a 21. februara na ulicu smo izašle zbog ubistva Dragane i Nade, ćerke i majke. Njih smo izgubili uprkos činjenici da je nasilnik, Draganin bivši suprug, bio poznat institucijama i već procesuiran zbog nasilja u porodici. Naše kontinuirane protestne akcije izraz su našeg bola, i našeg besa, i našeg neodustajanja od zahteva da nasilje u društvu, nasilje u porodici i svi oblici nasilja prema ženama budu prepoznati kao najteži oblik destrukcije u čije zaustavljanje se moraju usmeriti sve snage društva – saopštile su „Žene za promene“.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari