Babićevom vozaču tri godine i deset meseci zatvora za nesreću kod Doljevca 1Automobil direktora Koridora Srbije u nesreći kod Doljevca Foto: Danas

U Osnovnom sudu u Nišu danas  je na tri godine i deset meseci zatvora osuđen Dejan Stanojević, vozač direktora Koridora Srbije Zorana Babića, optužen da je 31. januara 2019. godine službenim automobilom udario vozilo koje je stajalo na naplatnoj rampi kod Doljevca, kada je poginula Stanika Gligorijević (52), a pet osoba teže i lakše povređeno.

Sudija Miško Radivojević je kazao da je dokazano da je Stanojević izvršio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja iz nehata, ali da je sudu ostalo nepoznato zašto on kao profesionalni vozač u trenutku nesreće nije bio fokusiran na vožnju.

Radivojević je kazao da je sud “sa velikim stepenom izvesnosti utvrdio” da je službenim vozilom “škoda superb” upravljao Stanojević, a ne njegov poslodavac Babić, kako se spekulisalo u delu javnosti i medija.

On je rekao da svedoci, veštaci niškog Zavoda za sudsku medicinu, saobraćajni veštaci i zapisnik o uviđaju nisu negirali da je za volanom bio Stanojević, ali je ocenio da “postoji evidentna manjkavost snimka nadzorne kamere” na naplatnoj rampi, na kojem inače nedostaju dva ključna minuta unutar kojih je službena “škoda superb” velikom brzinom udarila u druga dva vozila, koja su stajala zbog plaćanja putarine, te se ne može videti ko je bio za volanom “škode”.

– Evidentna manjkavost snimka nadzorne kamere, na kojem se ne vidi trenutak udara na naplatnoj rampi, niti je registrovan dolazak dvojice policajaca koji su stigli prvi na lice mesta, ne mogu diskvalifikovati sve prethodne dokaze o tome ko je upravljao “škodom superb”. Sudu nije ponuđen nijedan dokaz da je vozilom upravljao oštećeni Zoran Babić, uprkos tome što je tada na naplatnoj rampi bio veliki broj ljudi, od kojih bi bar neki o tome mogli da svedoče. Za sud je neprihvatljivo da postoji takva zavera ćutanja, odnosno da se veliki broj svedoka sinhronizovano udružio kako bi se plasirala i zaštitila neistina – rekao je sudija Radivojević.

Pravni zastupnik dela oštećenih, advokat Božo Prelević je u završnoj reči ukazao da su dokazi na suđenju  “kompromitovani”, ali bez krivice suda i tužilaštva koji su postupali profesionalno.

On je kazao da su tužilaštvo i sud od Puteva Srbije dobili snimak na kojem nedostaju dva ključna minuta nesreće, a koji se “nalaze kod predsednika Republike Srbije (Aleksandra Vučića)”.

Vučić je, naime, odmah nakon nesreće negirao tvrdnje u delu javnosti da je za volanom službene “škode” bio Babić, navodeći da je lično video snimak sa naplatne rampe.

Prelević je ponovio da postoji i čitav niz drugih nedostataka, među kojima je činjenica da nakon nesreće nije urađen tehnički pregled “škode superb” i nisu skinuti DNK tragovi sa volana, menjača i šoferšajbne na tom vozilu.

Telesne povrede Babića- prelom leve butne kiosti i prvog slabinskog pršljena, mogla je da zadobije samo osoba koja je bila na mestu vozača, a ne neko ko je, po sopstvenoj tvrdnji, spavao na zadnjem sedištu.

Zbog toga što se na snimku ne vidi dolazak dvojice policajaca koji su prvi stigli na lice mesta iz pravca Niša, već se vidi da oni dolaze iz pravca Leskovca, Prelević je zaključio da je “došlo do manipulacije elektronskim uređajem, kao i mogućeg dovoženja okrivljenog Stanojevića na lice mesta, kako bi se on predstavio kao vozač ’škode’”.

Zamenica Osnovnog javnog tužioca Jelena Kocić je u završnoj reči zatražila da Stanojević bude kažnjen  sa pet godina zatvora, navodeći da su dokazi potvrdili njegovu krivicu.

Pravni zastupnik okrivljenog Stanojevića, advokat Slavoljub Milošević, ponovio je da je Stanojević “samo bio neoprezan u deliću sekunde”, da je put bio klizav i pod maglom i da “treptači” pored puta nisu radili, za šta je okrivio “one koji upravljaju putevima”.

On je ocenio da su tokom suđenja “postojali pokušaji da se krivični postupak pretvori u politički proces, čime je narušeno dostojanstvo suda”.

Okrivljeni Stanojević je još jednom rekao da je veoma pogođen posledicama ove saobraćajne nesreće i izjavio saučešće oštećenima.

Mirjana Aleksić, sestra poginule Stanike Gligorijević, koja je u nesreći i sama zadobila teške telesne povrede opasne po život, zatražila je za Stanojevića maksimalnu zakonsku kaznu, a ona za krivično delo za koje je osuđen iznosi osam godina zatvora.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Babićevom vozaču tri godine i deset meseci zatvora za nesreću kod Doljevca”

    • Nije nevin, on je saučesnik. Verovatno je to debelo naplatio u gotovini od svog pijanog šefa koga će sada AV beskonačno da ucenjuje.

  1. eto, slucaj resen. Kao Mitrovicev sin. Kao helikopter. Savamala. Ubistvo Saleta Mutavog. Ubistvo Olivera Ivanovica. Cvijan,. Jovanjica…….

  2. Lepa poruka narodu. Iz ovoga se vidi da zivot ne vredi nista. Znaci da je istina da kada hoces da nekoga ubijes samo ga pregazi i donices najmanju mogucu kaznu. Obicno nanonogavicu(Mitrovicev sin) , ili do tribgodine sa pomilovanjem od predsednika.Svaka cast za sudije i tuzioce.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.