Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

U tekstu sa naslovom „Telefonska centrala će moći da bude proširena do 100.000 brojeva“, inženjer Popović kaže: „Pre automatizacije beogradske telefonske centrale to jest do 1931. Beograd je imao 6.800 telefonskih pretplatnika koji su svi bili vezani na jednu telefonsku centralu u Kosovskoj ulici“, piše Pravda.

List dalje prenosi reči inženjera Popovića kako nije bilo dovoljno žica i kablova da se postavi za nove centrale, kako se sa širenjem grada javljala i potreba za uvođenjem novih centrala, ali i kako su se sada (1938) stvorili uslovi za uvođenje novih telefonskih linija.

– Po ovome planu imaju se izgraditi pored postojećih centrala u Kosovskoj ulici sa 11.000 pretplatnika još i posebne centrale na Krunskom Vencu za 10.000 pretplatnika, na Senjaku za 5.000, Zemun za 2.000 pretplatnika, Pančevo za 1.000, Košutnjak za 500, Rakovica za 100, Čukarica za 100, Avalsko naselje za 100, Jajince za 50 – priča Popović, a prenosi Pravda.

Iako je Pravda 23. maja veliki prostor posvetila lokalnoj temi, na naslovnoj strani samo je jedna vest – zategnuti odnosi u međunarodnoj zajednici, pre svega, odnosi između Čehoslovačke i Nemačke.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

To kao glavnu, ali ne i jedinu vest na naslovnoj strani 23. maja 1938. donosi i konkurent Vreme. Sa nadnaslovom „Čehoslovačko-nemački sukob“, Vreme na prvoj strani objavljuje.

„Berlin – protestuje

Prag – sprema odbranu

London – raspituje u Berlinu

Pariz – savetuje u Pragu

Rim – gleda svoja posla

Budimpešta – u stavu iščekivanja

Bukurešt – posmatra Peštu

Varšava – simpatiše Berlinu“.

Uz ovu vest, Vreme na naslovnoj piše i o Skupštini Beogradske berze gde je još jednom konstatovan „ogroman polet u privredi“. Oba lista toga dana izveštavala su i o Dejvis kup meču Jugoslavije i Engleske u Zagrebu koji je pri rezultatu od 2:0 za domaćina prekinut zbog kiše.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.