Beograd domaćin konferencije načelnika generalštabova 1Foto: www.mod.gov.rs

Kako se navodi u saopštenju, ministar Aleksandar Vulin, u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, otvoriće 12. Konferenciju načelnika generalštabova balkanskih zemalja, u hotelu „Kraun plaza“ u Beogradu u 8.30 časova.

Konferencija načelnika generalštabova balkanskih zemalja uspostavljena je na inicijativu Grčke i Turske 2006. godine, radi razmatranja i jačanja modela vojno-vojne saradnje balkanskih država i modela odgovora na sve bezbednosne izazove, rizike i pretnje u regionu.

Beograd je  prvi put bio domaćin Konferencije 2009. godine, a na ovogodišnjoj konferenciji učestvuju brigadni general Bardilj Kolčaku iz Tirane, general-potpukovnik Senad Mašović iz Sarajeva, general Andrej Bocev iz Sofije, admiral Evangelos Apostolakis iz Atine, general-potpukovnik Metodija Veličkovski iz Skoplja, general Hulusi Akar iz Ankare, brigadni general Ilija Daković iz Podgorice, general-potpukovnik Adrijan Tonja iz Bukurešta i ovogodišnji domaćin načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

U svojstvu gostiju na konferenciji prisustvuju i predsedavajući Vojnom komitetu Evropske unije general Mihail Kostarakos, zamenik predsedavajućeg Vojnom komitetu NATO-a general Stiven Šepro, komandant Združenih snaga iz Napulja admiral Džejms Fogo i zamenica načelnika Generalštaba slovenačke vojske brigadni general Alenka Ermenc.