Foto: Danas

Dobili smo zvaničan izveštaj Republičkog hidrometeorološkog zavoda o prognozi do kraja festivala. Pošto je najavljeno loše vreme, nismo hteli da rizikujemo da se oštete kulise za predstave, pa smo festival preselili u našu salu. Nadamo se da će biti lepo vreme na kraju festivala, 9. septembra, pa da se završno veče, uz rok operu i dodelu nagrada, održana Viminacijumu“, kazao je Dragi Ivić, direktor Centra za kulturu.

Selektor festivala Mihajlo Nestorović rekao je da svi pozorišni festivali na otvorenom imaju i plan B, odnosno alternativnu lokaciju za igranje predstava u slučaju lošeg vremena. Po njegovom izboru, na programu će se naći sledeće predstave: „Ričard Treći“ (Pozorište „Gavela“ iz Zagreba), „Feničanke“ (NP Sarajevo), „Odisej – san o povratku“ (Dječije pozorište Republike Srpske), „Elektra“ (NP Beograd) i „Hasanaginica“ (Novosadsko pozorište). Najbolja predstava dobiće nagradu „Viminacijum Maksimus“ i 700.000 dinara, a najbolji glumac „Uzdarje“ i 200.000 dinara. Osim ove dve stručnog žirija, dodeliće se i nagrada publike.  

Na zatvaranju festivala, pored proglašenja pobednika i uručenja nagrada, održaće se koncert hora i orkestra opere „Big bend“ iz Novog Sada.

Organicicioni odbor festival doneo je odluku da ulaznice za predstave budu besplatne, koje će se deliti na biletarnici CZK-a. Inače, prvobitno je odrđeno da cena ulaznica bude 1. 000 dinara.