Biontek očekuje odobrenje vakcine za uzrast od 12 do 15 godina u Evropi u junu 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Nemačka laboratorija Biontek je pred podnošenjem zahteva Evropskoj uniji za odobrenje upotrebe vakcine koju proizvodi zajedno sa Fajzerom za decu od 12 do 15 godina, a mogla bi da dobije odobrenje već u junu.

„U Evropi smo u poslednjoj fazi pre podnošenja podataka“ Evropskoj agenciji za lekove, posle obavljenih kliničkih proba, i proces odobrenja bi trebalo da traje između četiri i šest nedelja, rekao je suosnivač i direktor firme Ugur Sahin za današnje izdanje nemačkog časopisa Špigel.

Ta vakcina je za sada odobrena za upotrebu za osobe od 16 godina i starije.

U SAD su Biontek i njegov partner Fajzer početkom aprila podneli zahtev za odobrenje njihove vakcine za hitnu upotrebu za uzrast od 12 do 15 godina.

Zahtevi za odobrenje zasnovani su na podacima kliničkih proba „faze tri“, urađenih na toj starosnoj grupi objavljeni krajem marta koji prema laboratorijama pokazuju efikasnost od 100 odsto u sprečavanju bolesti.

Vakcina se takođe dobro podnosi i nus pojave su uopšteno u skladu sa onima primećenim kod osoba starim od 16 do 25 godina, saopštili su Fajzer i Biontek.

Za decu od pet do 12 godina Sahin očekuje rezultate kliničkih proba u julu i smatra da su na dobrom putu da dobiju odobrenje do početka školske godine u septembru.

Rezultati studije na još mlađoj deci bi mogli da budu raspoloživi od septembra.

„Odobrenje traje od četiri do šest nedelja, rekao je Sahin.

Sahin, koj je suosnivač laboratorije sa svojom suprugom, ocenio je juče da je moguće da se u Evropi stekne kolektivni imunitet u julu i najkasnije u avgustu, i izrazio uverenje u efikasnost vakcine protiv takozvane indijske varijante korona virusa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.