Biro: Moramo da vodimo računa o tome da su to jadni i gladni ljudi 1FoNet/TV FoNet

„Kako su nam se dogodili Lučani“ naziv je 26. tribine u okviru ciklusa „Nije filozofski ćutati“ na Filozofskom fakultetu , na kojoj su česnici pokušali sa stručnog, ali i ljudskog stanovišta da objasne uzroke i posledice prizora ispred suda u Ivanjici.

Prema rečima profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mikloša Bira gubitak deteta, posmatrano psihološki, je na prvom mestu, a radnici koji su ispred suda u Ivanjici došli da daju podršku direktoru fabrike napali su čak i roditelje.

Biro smatra da se razlog za takvo ponašanje radnika nalazi u statistici koja kaže da preko 50 odsto građana u Srbiji nema prihode koji zadovoljavaju prosečnu potrošačku korpu.

„Moramo da vodimo računa o tome da su to jadni i gladni ljudi“, rekao je Biro.

Profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu Lidija Radulović podvukla je da su se radnici namenske industrije u Lučanima suprostavili svom kolegi koji je izgubio sina uprkos činjenici da je rukovodstvo ove fabrike postupalo nepravilno.

Za novinarku nedeljnika „Vreme“ Jovanu Gligorijević, koja je podsetila i na situaciju u vezi sa izborima u ovom mestu, Lučani su ogledno dobro šta bi mogla da bude „budućnost Srbije“.