BNV zatražilo od EU zaštitu prava zbog odbijanja RTS-a da osnuje redakciju na bosanskom 1

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) saopštilo je danas da je predstavnicima Evropske unije i drugim međunarodnim institucijama i organizacijama povodom odbijanja Radio-televizije Srbije (RTS) da osnuje redakciju na bosanskom jeziku uputilo zahtev „da zaštite prava bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji“.

BNV je ocenio da RTS kao razlog za odbijanje zahteva u pisanoj formi, „eksplicitno negira postojanje bosanskog jezika, a time i postojanje bošnjačkog naroda“.

„Ovakav stav je dokaz da srpski državni organi i institucije aktivno sprovode diskriminatrosku politiku prema bošnjačkom narodu u Sandžaku“, piše u saopštenju BNV-a.

BNV poziva Evropsku uniju i druge međunarodne institucije da „preduzmu mere u cilju zaštite osnovnih prava bošnjačkog naroda u Sandžaku“, kao i da pristupe rešavanju „statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “BNV zatražilo od EU zaštitu prava zbog odbijanja RTS-a da osnuje redakciju na bosanskom”

  1. Држава Србија је држава Срба,писмо и језик је ћиирилични на екавском и ијекавском.Да ли у Грчкој и Бугарској постоји могућност дс Бугарска први програм буде емитован на Македонском или Албанском или можда у Грчкој,не знам,можда у Бриселу може ? У Турској не може ни у Истамбулу,то знам.А Ви ?

  2. Kao visoki član trekera zahtevam da RTS uvede redakciju na klingtonskom ili ću zahtevati zaštitu! Ovde svi imaju veća prava sem nas srba, pravoslavaca, porodičnih ljudi sa moralom i nedaj Bože pušača i preduzetnika!

  3. Банаћани траже хронику Баната на Санџак ТВ!!! Шта ћемо сад?

    • Банаћани ? Сремци ? Бачвани?
      Врачарци ? Вршчани ? Лондонци ? Шта ћеш сад ?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.