Bor dobija sigurne staze za bezbedno kretanje učenika 1

Kako je saopštila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, u okviru Konkursa u oblasti otvorenih podataka za organizacije civilnog društva, medije i državne visokoškolske ustanove, koji se sprovodi u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), odobreno je finansiranje 5 projekata, u okviru tri tematske oblasti.

Jedan od odabranih projekata na Konkursu, čija se aktivnosti sprovodi u Boru, je projekat Organizacije civilnog društva Geografski informacioni sistem (GIS) udruženje Srbije: „Sigurne staze i putanje kretanja učenika osnovnih i srednjih škola u Boru“.  Opšti cilj projekta je, kako navode u saopštenju,  povećanje kapaciteta grada Bora za poboljšanje bezbednosti u saobraćaju putem unapređenja sistema lokalne samouprave za prostorno i urbanističko planiranje i opštinsko rukovođenje.

„Aktivnosti i očekivani rezultati će biti realizovani tokom perioda od 6 meseci, u okviru kojih će se ispitati uzroci nezgoda, kreirati grafičke i veb mape odnosno digitalni modeli sigurnih staza i putanja kretanja učenika i ustanove kritičnih lokacija. Na taj način unaprediće se i poboljšati bezbednost đaka kao najugroženijih učesnika u saobraćaju, upravo iz razloga što se većina obrazovnih ustanova nalazi u blizini prometnih saobraćajnica. Takođe, građanima Bora će biti javno dostupni podaci o bezbednosti dece u saobraćaju u vidu otvorenih novih skupova podataka javnih i drugih objekata, saobraćajne i komunalne infrastrukture na veb prezentaciji Grada Bora i Portalu otvorenih podataka (data.gov.rs), kao i prilagođena obuka školske dece za učešće u saobraćaju izmenom planske dokumentacije kao i školskih Pravilnika o bezbednosti učenika“, navode iz Kancelarije za IT i elektronsku upravu.

Podsećaju da je Konkurs sproveden u okviru projekta „Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti“ koji podržava Svetska banka, Fond za dobru upravu Ujedinjenog kraljevstva (GGF) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i da je imao cilj da doprinese izgradnji ekosistema otvorenih podataka u Srbiji, kroz podsticanje korišćenja otvorenih podataka javnih institucija, promociju različitih primena i koristi otvorenih podataka, kao i izgradnju kapaciteta različitih ciljnih grupa za obradu i kreativnu upotrebu otvorenih podataka.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.