Foto: EPA / ROBIN UTRECHT

Bramerc će taj izveštaj pred Savetom bezbednosti UN obrazlagati sredinom jula.

On je za N1 rekao da je izveštaj uglavnom negativan, jer se situacija u regionu pogoršava, ali je umereni optimista, jer smatra da ima prostora za unapređenje.

Kako je naveo, napredak vidi u osnaživanju i povećanju broja tužilaca koji se bave ratnim zločinima, ali mu smetaju premali otklon od prošlosti i državno veličanje ratnih zločinaca u svim zemljama regiona.

U razgovoru sa novinarem N1 Nikolom Radišićem, koji TV N1 emituje u četvrtak u 22.30, Serž Bramerc upozorava da postoji rizik po budućnost regiona.

„Mislim da nema napretka u pogledu pomirenja. Kada sam bio u Sarajevu, video sam da koriste tri različita udžbenika iz istorije, u zavisnosti da li je u školi više Srba, Hrvata ili Bošnjaka. Ako nema zajedničkog razumevanja prošlosti i postoji odbijanje da se zajedno sagleda prošlost, kako možete da se složite oko zajedničke budućnosti? Postoji rizik za društvo. Mislim da sadašnja generacija političara među kojima su mnogi iskusili rat, ostavlja teret novoj generaciji jer ne govore istinu o dešavanjima iz prošlosti. To je opasno i to se mora rešiti“, rekao je Bramerc.

Povezani tekstovi