Brnabić: Prioritet obrazovanje i ekonomska nezavisnost 1FoNet/Aleksandar Levajković

„Najvažnije za osnaživanje žena su obrazovanje i ekonomska nezavisnost. Te dve stvari su u vrhu prioriteta Vlade Srbije“, rekla je Brnabić, koja je jedina iz regiona članica Saveta UN žena svetskih lidera.

Govoreći o merama Vlade za unapređenje ženskog preduzetništva, Brnabić je navela da se za subvencije Ministarstva poljoprivrede dodatni bodovi dobijaju ako je žena nosilac poljoprivrednog gazdinstva.

„Žensko preduzetništvo i dalje donosi sa sobom mnogo veće izazove, nego muško preduzetništvo“, ukazala je Brnabić.

Prema njenoj oceni, to je zato što se od žena uspešnih preduzetnica i dalje očekuje da vode domaćinstvo, budu majke i bake.

Žensko preduzetništvo je posebno važno, ne samo za rodnu ravnopravnost, objasnila je Brnabić, već i da bi se pokazalo da žene mogu da se osnaže ekonomski, društveno, politički i da mogu da preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke.

Ona je prihvatila poziv Udruženja poslovnih žena Srbije da ove godine pomogne organizaciju Dana devojčica, čiji će poseban fokus biti obrazovanje i informacione tehnologije.

U oblasti informacionih tehnologija nedostaju devojčice, napomenula je Brnabić i ocenila da bi one trebalo više da se upisuju na prirodne nauke i tehničke fakultete, zato što je to budućnost Srbije.

„Uvek je bolje da devojčice ili žene koje žele da uđu u preduzetništvo vide vas kako ste uspele, da uče na primerima i da vide da je to moguće. To je možda i važnije od onoga što mi kroz pravnu regulativu možemo da napravimo“, poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije će „nastaviti da pravi dobar pravni okvir“ i posebnu pažnju će obratiti na preduzetništvo.

Brnabić je rekla da je prošle nedelje obišla Kosjerić i Sevojno i najavila da će ići će u Bor, Kraljevo i Zaječar i posetiti privatne, porodične firme.

Hoćemo da istaknemo primere kako može da se vodi ekonomski razvoj sa lokala, objasnila je Brnabić i dodala da su domaće firme u najrazvijenijim zemljama pokretač ekonomskog razvoja.

Ona je rekla da će Vlada Srbije mnogo više uložiti u pravljenje povoljnog okruženja za razvoj preduzetništva.

Brnabić je naglasila i da se radi na Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, ali da „ne razume žurbu, jer je pravni okvir o rodnoj ravnopravnosti u Srbiji dosta dobar“.

Ona smatra da će Zakon biti donet ove godine i da će biti moderniji od važećeg.

„Ne vidim zašto je to toliki prioritet, jer je i Zakon iz 2009. godine takođe dosta dobar i jedan od boljih u Evropi“, istakla je Brnabić.

Kada je u pitanju rodna ravnopravnost, Brnabić je ponovila da Srbija ima dobar pravni okvir, kao i da će novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti to samo poboljšati.

„Ne vidim da je to krizna situacija u kojoj moramo da reagujemo prioritetno“, smatra Brnabić.

Ona je rekla da se neće raditi nov Nacrt ovog zakona, jer je postojeći kvalitetan, mada je u nekim stvarima prenormiran.

Brnabić ne želi da opet idemo na prenormiranost, pa da ni to ne možemo da implementiramo zato što nismo uspeli da implementiramo neke dobre odredbe iz prethodnog Zakona ili ustavne odredbe o zabrani diskriminacije.

Prema njenim rečima, bitno je da ne bude dodatnih finansijskih i administrativnih nameta na privredu, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Poverenica Janković je istakla da su ključne poruke sastanka ekonomsko osnaživanje žena, umrežavanje, podsticaj i obrazovanje.

Ona je ocenila da je „žensko preduzetništvo vrlo važan faktor razvoja srpske privrede i ekonomije“.

Janković je precizirala da žene ćine 34 odsto ukupnog broja preduzetnika, ali i da je stopa zaposlenosti žena 38,2 odsto.

Ona smatra da je ovaj sastanak najbolji način da se zajedno otklanjaju prepreke koje stoje na putu ravnomernom razvoju ženskog preduzetništva.

Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena Srbije istakla je da Udruženje veliku pažnju poklanja devojčicama i podstiče ih da uđu u preduzetništvo i da se bave informacionim tehnologijama.

Brnabić je u nastavku sastanka odgovarala na pitanja preduzetnica, ali je taj deo bio zatvoren za medije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.