Brnabić: Višestruka podrška roditeljima 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Gostujući u Dnevniku RTS, ona je ocenila da je jučerašnje obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića o populacionoj politici i merama za podsticanje rađanja bilo najznačajnije do sada.

To je tema od nacionalnog značaja i drago mi je što je na nju predsednik skrenuo pažnju. Vlada je usvojila strategiju za podsticanje rađanja, a sada radimo na akcionom planu, rekla je premijerka.

Ona je ukazala i da je vema važno što je predsednik države pozvao kompanije da se na odgovaraći način odnose prema ženama koje su na trudničkom ili porodiljskom bolovanju.

Važno je da smo razgovarali sa Privrednom komorom Srbije i SANU, da ustanovimo nagradu za kompaniju koja najbolje usklađuje rad i roditeljstvo, kako bismo drugima pokazali kako se to radi, rekla je Ana Brnabić.

Na pitanje zašto nije prisustvovala jučerašnjoj konferenciji predsednika, ona je rekla da to nije bilo potrebno, jer se nije radilo o političkom pitanju, već o nečemu što je od nacionalnog značaja.

Govoreći o sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i novom aranžmanu, premijerka je rekla da on podrazumeva uglavnom savete, a manje kontrolu i objasnila da su na sastanku dogovoreni glavni ciljevi novog programa – veći privredni rast i veća primanja za građane.

Sledeći sastanak sa MMF biće od 20 do 22. aprila u Vašingtonu, a tamo će delegaciju Srbije predvoditi ministar finansija Dušan Vujović i guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, najavila je premijerka.

Potom će sredinom maja misija ponovo doći u Beograd, da bi u julu išli na odbor MMF i, nadam se, potpisali aranžman na dve ili tri godine. Ja sam za tri, ali dogovorićemo se sredinom maja, kazala je Ana Brnabić.

Ona je istakla da je realno da ove godine dođe do rasta plata i penzija, jer su pokazatelji odlični.

Imamo suficit u budžetu, javni dug pada, a očekujemo i uplatu za koncesiju za Aerodrom ‘Nikola Tesla‘. Očekujem dosta povoljnu sliku BDP i nadam se da ćemo dostići planirani rast od tri i po odsto, a ako bude veći, utoliko bolje, rekla je premijerka Srbije.