CEPRIS: Neprihvatljivi napadi vlasti na sudiju zbog stavova 1Foto: Stanislav Milojković

U saopštenju se podseća na slučaj Baka protiv Mađarske u kojem je Evropski sud za ljudska prava nedvosmisleno potvrdio da je onemogućavanje sudija da komentarišu zakonodavne reforme i njihovo sankcionisanje zbog izraženih stavova kršenje člana 10 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

„Centar za pravosudna istraživanja se ne protivi iznošenju stavova koji su suprotni stavovima sudija i stavovima struke, pod uslovom da su ti stavovi argumentovani i da doprinose debati o značajnim društvenim i pravnim pitanjima. Apsolutno je, pak, pravno i moralno neprihvatljivo lično diskreditovati uglednog sudiju radi ostvarivanja dnevnopolitičkih ciljeva“, navodi se u saopštenju CEPRIS-a.

Koordinator nevladine organizacije A11 Danilo Ćurčić ocenio je da je napad predstavnika vlasti na sudiju Miodrag Majića zapravo signal Ustavnom sudu kako da postupa kada inicijativa o oceni ustavnosti izmena Krivičnog zakonika dođu na dnevni red.

– Inicijativa će biti podneta prvog dana od stupanja na snagu zakona i onda možemo da očekujemo kako će vladajuća većina, Aleksandar Martinović ili bilo ko drugi, da prokomentariše presudu, odnosno odluku Ustavnog suda ukoliko Ustavni sud utvrdi da je slučaj uvo?enja doživotne kazne bez uslovnog otpusta u suprotnosti sa ustavnim garancijama, kazao je Ćurčić za Istinomer. On je ocenio da promene Krivičnog zakonika predstavljaju rušenje pravnog i ustavnog poretka i stvaraju opasnu situaciju da postoji grupa ljudi za koju je odlučeno da nema ljudska prava.

Visoki savet sudstva sutra o sudiji Majiću

Beograd – Visoki savet sudstva (VSS) raspravljaće na sutrašnjoj sednici o slučaju sudije Apelacionog suda u Beogradu Miodraga Majića, rečeno je Danasu u ovoj instituciji. Sudija Majić je, podsetimo, bio izložen uvredama od strane poslanika Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini, predsednice parlamenta, kao i ministarke pravde, a sve zbog toga što je javno kritikovao pojedina rešenja iz Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika o uvođenju doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta za silovatelje i ubice dece, trudnica i nemoćnih osoba. Marijan Rističević, poslanik vladajuće većine je indirektno optužio Majića i njegovog kolegu Omera Hadžiomerovića da su primili novac kako bi doneli oslobađajuću presudu „Gnjilanskoj grupi“. U toku jučerašnjeg dana podršku Majiću javno su pružili Društvo sudija Srbije, Udruženje tužilaca Srbije i Kuća ljudskih prava. V. J.