Čišćenje jezera Potpeć u Priboju 26. juna 1

Pribojska lokalna samouprava je jedna od 13 u Srbiji koje su, na predlog dnevnog lista Blic, prihvatile organizaciju akcije, a u čišćenju će učestvovati sportska udruženja, javna preduzeća i nevladine organizacije.

Panirano je da u toku čišćenja jezera rafteri, pomoću čamaca, plutajući otpad dospeo u Lim sa nesanitarnih deponija, prikupljaju od sredine jezera prema priobalju, smeće će sa obala uklanjati ostali učesnici akcije, a ono će se potom odvoziti na najbližu deponiju.

U timu za organizaciju čišćenja su direktori JKP „Usluga“ i Turističke organizacije, predstavnici Kancelarije za mlade, ekoloških, rafting i ribolovačkih udruženja. Za koordinatora je izabran Dragan Ljeljen, novopostavljeni zamenik predsednika opštine zadužen za ruralni razvoj.

Jezero Potpeć , veštačka je akumulacija nastala izgradnjom istoimene hidroelektrane na reci Lim. Lim i jezero na njemu su u tom delu zagađeni nesanitarnim deponijama, dve velike i nekoliko manjih, koje se nalaze na njegovoj obali.

Nesanitarna deponija Stanjevine, na koju se već 40 godina nelegalno odlaže otpad, nalazi se na desnoj obali Lima, na ulazu u Prijepolje i sa nje se u reku svakodnevno survaju tone smeća. Ukoliko problem odlaganja smeća u opštinama Priboj, Prijepolje, Nova Varoš, ne bude dugoročno rešen izgradnjom sanitarne deponije, Pribojci će se, posle završetka gradnje hidroelektrane „Rekovići“, sa sličnim problemom plutajućeg otpada, najverovatnije suočiti i u samom gradu, gde se gradi ova hidroelektrana.

Inicijativa za izgradnju sanitarne deponija Banjica, kojom treba da se trajno reši problem odlaganja otpada iz Priboja, Prijepolja, Sjenice i Nove Varoši, pokrenuta je pre 15 godina . Najveći deo projektne dokumentacije za deponiju koja je do sada urađena, finansiran je sredstvima EU preko programa EU PROGRES. Pre šest godina formirano je i „Društvo sa ograničenom odgovornošću za upravljanje čvrstim komunalnim otpadom na teritoriji Opštine Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica “Regionalna sanitarna deponija Banjica DOO Nova Varoš“. Gradnju „Banjice“ onemogućavaju i komšijske nesuglasice.

Novovarošani su optuživali predstavnike Priboja i Sjenice da ne plaćaju obaveze, pa tako sabotiraju rad formiranog preduzeća i koče dolazak stranih donacija. Iz Priboja bi odgovarali da u Novoj Varoši ne postoje ni kadrovski ni tehnički kapaciteti da se izvede tako složen i važan projekat. Pribojci su pre pet godina „zapretili“ komšijama iz Nove Varoši da im više neće dopustiti odlaganje smeća na deponiju u Druglićima koja je još uvek u upotrebi, koja takođe predstavlja neadekvatno rešenje i veliki izvor zagađenja reke Lim.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.