Čedomir Čupić Foto Đorđe Miličić

„Nikako nije moglo da bude po zakonu“, istakao je Čupić dodajući da je u ovom slučaju očigledan sukob interesa.

Prema njegovim rečima, u slučaju Krušik u okviru sukoba interesa nalazi se i trgovina uticaja, koja je krivično delo.

„Agencija po zakonu treba odmah da interveniše i traži objašnjenje od funkcionera i povezanog lica, a to je otac. Agencija je dužna da sve utvrdi i potom da utvrdi kakav je bio uticaj s aspekta trgovine uticaja“, rekao je Čupić u Danu uživo, prenosi N1.

On objašnjava da otac ne mora da bude vlasnik kompanije da bi postojao sukob interesa, već je dovoljno da bude zaposlen.

Navodeći mere koje Agencija može da preduzme, gost Dana uživo kaže da pošto utvrdi postojanje sukoba interesa Agencija od nadležne vlasti, što je u ovom slučaju Vlada Srbije, traži da se ministar Stefanović razreši. Kada je u pitanju trgovna uticaja, ona podleže krivičnoj istrazi i Agencija sve podatke koje je sakupila treba da podnese na uvid tužilaštvu i policiji, kako bi oni pokrenuli istragu, kaže Čupić.

„Da se utvrdi kakav je to bio uticaj, šta se odvijalo i da li je tačno sve ono što se u javnosti iznelo“, objašnjava on.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da Agencija istražuje slučaj prodaje Krušikovog oružja GIM-u po povlašćenim cenama, ali profesor Čupić to nije mogao da potvrdi, dodajući da o aktivnostima Agencije ne zna ništa.

„Agencija je trebalo istog momenta kada se pojavilo u javnosti da počne da istražuje. Ako se Agencija ne pojavi u javnosti, to znači da ona ne radi svoj posao. Kada neko ne obavlja posao, on je uzurpiran, on je onemogućen“, kazao je Čupić.

Komentarišući izjave predsednika da će i ministar i njegov otac odgovarati ukoliko nešto nije urađeno po zakonu, Čupić kaže da je predsednik počeo sebe da personifikuje sa zakonom. On objašnjava da u slučaju ministra Stefanovića postoji sukob privatnog i javnog interesa, a predsednik Vučić ne može da kaže da taj prekršaj nije krivično-pravno kršenje zakona jer – on to ne zna.

Govoreći o ovom slučaju, Vučić je rekao da bi to bilo kao kada bi ocu ministra poljoprivrede zabranili da bude pekar. Čupić odgovara da ako je ministrov otac pekar, onda on pekaru mora da preda trećem licu jer ministar poljoprivrede može da omogući pekaru kupovinu brašna po povoljnijim cenama.

„Niko vas ne tera da budete funkcioner, nek se porodica unutar sebe dogovori. Mi smo objavili vodič za funkcionere 2012. godine. Tada su naprednjaci osvojili vlast. Zašto oni neće to dačitaju, to je njihova stvar“, ističe profesor FPN.

Povezani tekstovi