Cveta tržište nekretnina u Beogradu 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

List Pravda pisao je o brzom razvoju Beograda. Napredak se osetio naročito u građevinskom pogledu, toliko da je napravljeno poređenje sa ostalim velikim centrima Evrope. Paralelno sa tim, razvijao se i posao posredništva u kupoprodaji nekretnina.

Cveta tržište nekretnina u Beogradu 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Aktivnosti posrednika prvobitno su se obavljale usputno ili, kako navodi Pravda, „za čast“. Vremenom, ovaj posao je dobio na značaju, pogotovo kada se na dnevnom nivou potpisivalo na desetine kupoprodajnih ugovora.

Novinari lista Pravda u Opštem privrednom društvu „Sava“ saznali su kako se zaključuju poslovi i šta to građani najviše traže.

Generalni direktor preduzeća, gospodin Talić je rekao da se građani javljaju sa različitim željama, planovima i zahtevima koji se tiču budućeg mesta stanovanja. Procedura je takva da im posrednici, nakon provere u kartoteci, izlože sve ono što se poklapa sa njihovim interesovanjima.

Prema Talićevim rečima, najveća potražnja zapažena je u slučaju placeva.

„Naročito je kupljeno i prodato mnogo placeva na dunavskoj strani Beograda, na putu za Višnjicu“, naveo je Talić za Pravdu.

On je istakao da posredništvo nije lak posao, da su pojedinci skloni zloupotrebama, ali društvo koje vodi ima za cilj da „apsolutno korektnim radom stekne neograničeno poverenje kupaca i prodavaca nekretnina“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Vreme pisao je o dolasku poljskog filmskog reditelja Jozefa Lejtesa u Beograd. Reč je o umetniku koji je dobio prvu nagradu u Moskvi za film pod nazivom „Mlada šuma“.

Cveta tržište nekretnina u Beogradu 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Lejtes je autor i drugih veoma poznatih ostvarenja kao što su „Divlje pole“, „Devojke iz Novolipeka“, „Signali“, „Ruža“, „Granica“ i drugi.

On je u filmskom svetu bio poznat kao reditelj koji je uzimao „nepoznate snage“. Smatrao je da je uloga reditelja da „obradi, spremi glumca, a ne samo da iskoristi njegovu postojeću praksu u glumi i znanje“.

O svojim planovima za boravak u Jugoslaviji nije želeo mnogo da govori.

„Imajući već i od ranije izvesne veze sa filmskim krugovima u Jugoslaviji, mislim da dođem u dodir sa njima radi ispitivanja mogućnosti izvesne saradnje. Imam više razloga da pretpostavljam da bi ona bila korisna za vašu vrlo mladu filmsku industriju, a meni bi dala mogućnosti da stavim svoja znanja na raspolaganje bratskoj zemlji“, izjavio je Lejtes za list Vreme.

Prema saznanjima lista, poznati reditelj je pri dolasku otpočeo pregovore o učestvovanju u izradi naših filmova.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.“

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.