Zvuči gotovo neverovatno podatak da je davnih šezdesetih godina proteklog veka Jošanička Banja imala više posetilaca nego Kopaonik, da bi ubrzanim razvojem vrha Kopaonika i nakon gradnje smeštajnih kapaciteta pod vrhom ove planine Jošanička Banja spala na nevesele grane po mnogim parametrima.

Iako u sezoni desetine hiljada gostiju prođe kroz ovu prirodnu lepoticu, u njoj se zadrži ili svrati tek nekoliko stotina i to tokom čitave godine. Ovakve promene uticale su na sve aspekte života u samom mestu, pa je tako trend negativnih demografskih kretanja, koji je krenuo tokom kraja tih šezdesetih godina, a prosto eksplodirao u osamdesetim i devedesetim godinama proteklog veka. Tako, Jošanička Banja, prema rezultatima popisa iz 2011. godine ima svega 1.036 stanovnika, među kojima dominiraju staračka domaćinstva.

Ovi, i brojni drugi, pokazatelji ekonomskog posrnuća banje ostavili su vidljivog traga i na dva objekta („Novo“ i „Staro kupatilo“) koji su svojim izgledom, donedavno, bili prava slika i prilika zapostavljanja Jošaničke Banje. Uz već poznatu činjenicu da i dalje, kao i vekovima unazad, velike količine niskomineralizovane termalne vode sa 16 izvora što u samoj banji, što u neposrednom okruženju, čije temperature seču i do 72 stepena Celzijusa, otiču neiskorišćene, sve ovo davalo je donedavno sumornu sliku.

Na sreću par godina unazad, zahvaljujući rešenosti preostalih malobrojnih mladih meštana okupljenih oko svoje mesne zajednice i njenog predsednika Dejana Koturanovića i zahvaljujući pre svega razumevanju mladog rukovodstva Raške, predvođenog agilnim predsednikom Opštine Ignjatom Rakitićem, stvari u Jošaničkoj Banji počinju da se menjaju nabolje.

Shvativši da su ograničena sredstva lokalnog budžeta nedovoljna da zadovolje sve potrebe u opštini površine 670 kilometara kvadratnih, mahom raspoređene u planinskom kraju Kopaonika i Golije, rukovodioci lokalne samouprave su postali odlučni inicijatori i kreatori brojnih razvojnih projekata finansijski podržanih kako od strane države, preko resornih ministarstava, tako i od stranih donatora koji su im, u više navrata, zbog umešnosti u korišćenju fondova namenjenih projektnom finansiranju odavali brojna zvanična priznanja.

Tako je, između ostalog, zahvaljujući podršci Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u iznosu od 10 miliona dinara, uz dva miliona sredstava opštine i Turističke organizacije Raška, nedavno završena rekonstrukcija pomenutog objekta. Ovome, svakako, treba dodati i dragocenu podršku Ministarstva kulture i informisanja koje je opredeljujući tri miliona dinara Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu takođe podržalo radove na rekonstrukciji banjskog kupatila.

Zamenik predsednika opštine Raška Đorđe Gogić rekao je prilikom otvaranja Novog kupatila da je opština Raška prvenstveno u turizmu i poljoprivredi prepoznala potencijale razvoja i da će sve svoje kapacitete iskoristiti za unapređenje ovih privrednih grana.

– Za nas koji živimo u Raški Jošanička Banja je posebno važna i više nemamo izgovora da propuštamo prilike i da stalno zaboravljamo Banju. Kroz dobro napisane projekte za koje smo dobili novac, pokazali smo da se klima menja i da želimo da Jošanička Banja postane važna turistička destinacija. Sada nas očekuje i parterno uređenje priobalja reke Jošanice, što će dodatno doprineti lepšem izgledu mesta. Pored toga, zahvaljujući razumevanju Ministarstva turizma, biće uređen i park koji će imati razločite sadržaje namenjene posetiocima, istakao je Gogić.

"Melem" protiv mnogih oboljenja

Vode Jošaničke Banje, inače, prema istraživanjima sprovedenim još sedamdesetih godina prošlog veka jesu hidrokarbonatno-sulfatne natrijumskog tipa, sa karakterističnim prisustvom rastvorenog silicijum dioksida (125 mg/l). U njima postoji visok sadržaj volframa, po čemu se razlikuju od voda ostalih banja Srbije. Još je poznati doktor Mile Milenović krajem osamdesetih godina i posle dugogodišnjeg beleženja statističkih pokazatelja ustanovio da vode Jošaničke Banje pomažu kod lečenja bolesti lokomotornog aparata, ginekoloških oboljenja, kožnih bolesti i bolesti probavnog aparata, a posebno su, zbog svoje toplote i sastava, blagotvorne za oporavak i rehabilitaciju od fizičkih napora.