Foto: FoNet/SPS

Danas otvaramo gradilište u Ubu za izgradnju 20 stanova u kojima će biti smešteno 20 porodica, odnosno 55 korisnika, naglasio je on.

Radovi, čija vrednost iznosi 415.690,18 evra, trebalo bi da budu završeni u junu 2019. godine.

Deo stambenog programa u Ubu predviđa i kupovinu 17 seoskih kuća za izbeglice u vrednosti od 187.000 evra, što je realizovano, kao i dodelu 20 paketa građevinskog materijala u vrednosti od 180.000 evra, čija je realizacija u toku, naveo je Dačić.

Dačić je rekao da je ukupna vrednost Potprojekta 5 – 52 miliona evra, od čega je 38,8 miliona sredstava obezbeđeno iz međunarodnih donacija, a Srbija učestvuje sa 13,2 miliona.

U okviru ovog dela stambenog programa biće izgrađeno ukupno 1.847 stambenih jedinica i to 1.267 stanova u 27 jedinica lokalne samouprave. Od ovog broja, već se uveliko gradi 270 stanova u naselju Kamendin u Zemunu, koje će biti završeno i useljeno na proleće sledeće godine, rekao je Dačić.

Ukazao bih, podsetio je Dačić, da je u okviru Potprojekta 5 Regionalnog stambenog programa predviđena, odnosno, realizovana dodela 250 paketa građevinskog materijala u 11 jedinica lokalne samouprave, kao i da je kupljeno 200 seoskih kuća u 19 jedinica lokalne samouprave.

Rešavanje stambenih pitanja je važno, ali predstavlja samo jedan, važan aspekt kvaliteta života u novoj sredini. Lokalne zajednice imaju posebnu ulogu na planu pomoći u ostvarivanju integracije izbeglih lica u njihovim sredinama, ocenio je Dačić.

Sa ponosom ističem da su sve lokalne zajednice u Srbiji, uključujući i Ub i Kolubarski okrug, bez izuzetka, demonstrirale solidarnost i pomogle u borbi sa nedaćama života u izbeglištvu, kao što i danas pomažu napore za humanom integracijom, zaključio je Dačić.