Danas presuda za ubistvo Ćuruvije 1Slavko Ćuruvija Foto: FoNet/ Andrija Ilić

Iako je ovo suđenje pratio veliki broj zainteresovanih, niko od onih koje je kontaktirao Danas nije se usudio da pretpostavi koju će odluku doneti veće.

Advokati, novinari i članovi istražnih komisija sa kojima smo razgovarali nisu želeli da govore o svojim prognozama, tvrdeći da je nemoguće naslutiti presudu.

Kako saznajemo, veliki broj novinara biće prisutan ispred Specijalnog suda na izricanju presude.

– Ja ću svakako doći, a znam da će tamo biti i bivši saradnici Slavka Ćuruvije koji su radili u Dnevnom telegrafu i Evropljaninu, kazao je Vladimir Radomirović, predsednik UNS-a. U NUNS-u su nagovestili da postoje planovi da se dođe ispred suda, ali nisu imali više detalja.

Sudski postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije počeo je u junu 2015. godine. Prethodne tri i po godine saslušano je više desetina svedoka i izvedeni su brojni dokazi.

Prvooptuženi za ubistvo Ćuruvije je bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković koji već služi četrdeset godina zbog ubistva na Ibarskoj magistrali.

On se tereti da je po nagovoru N. N. lica iz vrha vlasti podstakao drugooptuženog Milana Radonjića, načelnika Beogradskog centra RDB-a, da organizuje praćenje, a potom i ubistvo Slavka Ćuruvije. Ratko Romić, bivši obaveštajni inspektor RDB-a i Miroslav Kurak, rezervista službe, optuženi su za neposredno izvršenje zločina. Kurak je u bekstvu i njemu se sudi u odsustvu, a Romić i Radonjić se brane sa slobode.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je za svu četvoricu optuženih zatražilo maksimalne kazne zatvora od 40 godine. Odbrana je negirala navode optužnice, tvrdeći da ne postoji nijedan dokaz koji bi pokazao da su optuženi ubili Ćuruviju.

Glavni svedok tužilaštva bio je Milorad Ulemek Legija, bivši komandant JSO koji služi maksimalnu kaznu zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića. Ulemek je svojim iskazom povezao svu četvoricu optuženih, tvrdeći da ima posredna saznanja da su upravo oni organizovali ubistvo Ćuruvije.

Slavko Ćuruvije, vlasnik listova Dnevni telegraf i Evropljanin ubijen je pre skoro dvadeset godina, 11. aprila 1999. godine. On je sa leđa upucan u centru Beograda u ulazu zgrade u kojoj je živeo.