„Ti napori imaju punu podršku EU, ne samo političku već i kroz instrumente koje EU stavlja na raspolaganje Vladi Srbije“, rekao je Davenport na otvaranju konferencije „Svet u 2015“ magazina Ekonomist.

„Sledeća godina biće veoma teška za Srbiju, godina štednje, a pozitivni efekti će se pokazati tek 2016“, rekao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin, otvarajući konferenciju. On je na skupu najavio i da će budžet Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) za 2015. će biti 2,8 milijarde dinara, plus 500 miliona dinara za osobe sa invaliditetom, što je za milijardu dinara više nego u ovoj godini.

Ministar je dodao da su u vremenu štednje prepoznali gde treba povećati budžet, a treba ga povećati u novo zapošljavanje. Sa ovom količinom novca, naglasio je, biće obuhvaćeno 129.540 nezaposlenih kojima će se „život promeniti nabolje“. Prema njegovim rečima, budžet NSZ je ove godine 1,8 milijardi dinara

i još 600 miliona dinara za osobe sa invaliditetom.

Govoreći o očekivanjima za narednu godinu, nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm je podsetio da Srbija preuzima predsedavanje OEBS-u i naglasio da će u tom svojstvu imati posebne odgovornosti zbog ukrajinske krize. „Siguran sam da je Vlada Srbije spremna da podnese taj teret odgovornosti“, rekao je Vilhelm. Srbija je, prema njegovim rečima, u prednosti jer ima veoma dobre odnose sa EU i SAD, kao i sa Rusijom, te može da predstavlja most između Evrope i Rusije.

Direktorka USAID u Srbiji Aza el Abd izjavila je da se Srbija transformiše i oslobađa prošlosti, u čemu ima podršku američke vlade. „Srbija je na pravom putu, ali dobre namere nisu dovoljne za rešenje krize budžeta, unapređenje poslovne atmosfere, otvaranje novih radnih mesta“, rekla je ona.

Jedan od najvažnijih prioriteta Francuske u 2015. biće borba protiv terorizma kako na međunarodnom tako i na unutrašnjem planu, istakla je Kristin Moro, ambasadorka Francuske u Srbiji. „Sa antiterorističkom aktivnošću Francuska je počela 2013. intervencijom u Maliju protiv islamističkih ekstremista. Pored međunarodnog plana, terorizmu se suprotstavljamo i na domaćem planu. Naime, procene govore da je oko 1.000 državljana Francuske angažovano u borbama u Siriji na strani fundamentalista. Francuska donosi takve zakonske akte koji imaju za cilj da spreče njihovu aktivnost u zemlji nakon povratka iz Sirije. Takve korake je povukla i Srbija u vezi sa ratnim zbivanjima u Siriji i Ukrajini“, istakla je ambasadorka Moro.

Saša Janković, zaštitnik građana, naglasio je da greše svi oni u razvijenim demokratskim zemljama koji smatraju da je zaštita ljudskih prava u tim sredinama dostigla svoj maksimum. „Najbolji primer za to je nedavna pobuna građana u SAD izrasla iz pokreta „Okupiraj Volstrit“. Ti građani su izašli na ulice jer nisu bili zadovoljni stepenom ljudskih i socijalnih prava u toj ekonomski izuzetno razvijenoj zemlji. Oni nisu imali politički artikulisan odgovor na stvari koje im smetaju, ali su uočili da je ipak „nešto trulo u državi Danskoj“.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije, naglasio je da se Srbija suočava sa smanjenjem penzija i plata i da će sasvim sigurno doći do smanjenja davanja za poljoprivredu. „Sa jedne strane vlast ne želi da sasluša konstruktivne predloge opozicije i smanjuje primanja, dok sa druge strane stranim investitorima daje subvencije. Izvinjavam se neoliberalima u publici, ali takav način razmišljanja u ekonomiji, a koji se sprovodi u Srbiji je najobičnija karikatura tačerizma“, rekao je Stefanović.

Nebojša Katić, finansijski konsultant iz Londona, istakao je da se u Srbiji ne sprovodi samo restriktivna fiskalna već istovremeno i restriktivna monetarna politika, što nije dobro jer veoma verovatno može izazvati pad BDP-a. On je dodao i da je jedini cilj Međunarodnog monetarnog fonda da se servisiraju obaveze Srbije prema inostranstvu pa je za zemlju bolje a se iz primarne emisije finansira izgradnja infrastrukture umesto da se zadužuje u inostranstvu.

ČEPURIN: OEBS izazov za Beograd

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je juče da Rusija pridaje veliki značaj predstojećem predsedavanju Srbije OEBS-u. „To je van svake sumnje izazov za srpsku diplomatiju, koja je pozvana da pokaže svoje kvalifikacije, objektivnost, principijelnost.“ Čepurin je izrazio uverenje da će uloga OEBS-a, u kontekstu ukrajinske krize, biti veoma značajna, a odgovornost srpskog predsedavanja veoma velika.

Berlin i poglavlje 35

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm rekao je da se nada da će Srbija što pre otvoriti prvo pregovaračko poglavlje sa EU i ponovio da je stav Berlina da to mora da bude poglavlje 35 o Kosovu. „Pregovori sa EU će se nastaviti i siguran sam da će 2015, što je pre moguće, biti otvorena prva poglavlja“, rekao je Vilhem.