Dejvid Vujić održao predavanje mladim naučnicima u Petnici 1Foto: Petnica

Povodom obeležavanja pedesete godišnjice sletanja Apola 11 na Mesec, Petnica je u petak, 19. jula, bila domaćin Dejvidu Vujiću, poslednjem živom članu „Srpskog Apolo 7“, grupe Amerikanaca srpskog porekla koji su radili na programu Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Kako se navodi u saopštenju, on je održao predavanje o izazovima i rezultatima Apolo programa, sa posebnim osvrtom na sletanje na Mesec, i doprinos tima inženjera srpskog porekla tom uspehu.

Govoreći pred oko 130 srednjoškolaca i studenata učesnika redovnih programa, ali i međunarodnog programa PI, koji dolaze iz 15 zemalja sveta Dejvid Vujić je između ostalog poručio: „Verujte u sebe i radite na svom uspehu. Istrajavajte u svom radu i interesovanjima. Imate sreće da imate ovakvu instituciju koja vam daje dodatno obrazovanje i izdvaja vas od svih drugih.“

Tokom posete Srbiji, Vujić će razgovarati sa širokom publikom – studentima, vladinim zvaničnicima, članovima akademske zajednice i drugima – o svom životnom iskustvu, američkom svemirskom programu i koliko su srpsko-američki naučnici, inženjeri i menadžeri bili veoma važni za istraživanje svemira.

Ambasador SAD u Srbiji gospodin Kajl Skot je povodom ovog predavanja je izjavio da mu je veliko zadovoljstvo što može u Petnici da predstavi učešće ove sedmorice Amerikanaca srpskog porekla u Apolo programu.

„Fascinantno je videti iskustvo istraživanja svemira ispričano iz prve ruke polaznicima programa u Petnici“, dodao je on.

Odlazeći iz Istraživačke stanice Petnica Vujić je, kako se navodi u saopštenju, polaznicima programa ove prestižne evropske institucije za rad sa mladim talentima, poručio da su i njih sedmorica iz grupe „Srpskih Apolo 7“ počeli bez ičega, da su bili uporni, i da su došli do zvezda.

„Bez obzira odakle da dolazite važno je da znate šta želite, i da radite na ostvarenju svojih snova. Tako ćete uspeti“, poručio je on.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.