Dekan Šumarskog fakulteta: Seča šume u Košutnjaku protiv interesa građana 1Foto: FoNet/Nenad Djordjevic

Dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu Ratko Ristić izjavio je da planirano uklanjanje zelenih površina na području Кošutnjaka predstavlja negiranje interesa većine građana Beograda i pokušaj zadovoljenja materijalnog interesa pojedinaca i interesnih grupa.

„Planirano uklanjanje zelenih površina na području Кošutnjaka, bez obzira na to da li su zaštićene ili ne, da li predstavljaju manje ili više vrednu šumu, jeste direktna negacija interesa većine građana i pokušaj zadovoljenja ogoljenog materijalnog interesa pojedinaca i interesnih grupa“, kazao je Ristić za portal pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Kompanija Avala studios, koja je kupila Avala Film, prema pisanju medija, najavila je izgradnju poslovno-stambenog kompleksa na oko 86 hektara zemljišta u Košutnjaku, na kome se nalazi veliki broj zelenih površina, kako bi se omogućio razvoj filmske industrije, u šta je, prema ranijim najavama, spremna da uloži više od 50 milona evra.

Ristić je kazao da planirane aktivnosti na urbanizaciji prostora Кošutnjaka, uz redukciju zelenih površina, predstavljaju negaciju svih principa u usvojenim strateškim dokumentima Grada Beograda, kao i globalnih konvencija, poput „Okvirne Кonvencije Ujedinjenih nacija (UN) o promeni klime“, „UN Кonvencije o biološkoj raznovrsnosti“ i „Кonvencija UN o borbi protiv dezertifikacije“, koje je Srbija ratifikovala u nacionalnoj skupštini. „Teško je razumeti princip razvoja i urbanizacije, uz redukciju šumskih i drugih zelenih površina i drastično povećanje broja stanovnika, uz još intenzivniji saobraćaj na već zagušenim lokalnim saobraćajnicama“, kazao je on.

Podsetio je da je i da je Strategijom pošumljavanja Beograda, koja je usvojena 2011. godine, predviđeno da se do 2021. godine pošumi oko 50.000 hektara gradske teritorije.

Upozorio je i da uklanjanje šumskih i drugih zelenih površina u urbanizovanim delovima Beograda, dovodi do nesagledivih posledica za životnu sredinu, odnosno zdravlje građana.

„Od početka akcije pošumljavanja, oktobra 2011. godine, do kraja jeseni 2017. godine, pošumljeno je oko 730 hektara“, kazao je Ristić.

Prema njegovim rečima, povećava se emisija gasova sa efektom staklene bašte, umanjuje se proizvodnja kiseonika, pojačavanje efekta toplotnog ostrva u uslovima sve izraženijih klimatskih anomalija, dolazi do degradacije biološke raznovrsnosti, dehumanizacuje se gradski prostor, sa sve lošijim životnim uslovima, a povećava se i potencijala za pojavu bujičnih poplava, pogotovo na slivu Topčiderske reke i susednih, manjih vodotokova.

„Beogradu su potrebni projekti kojima se oblikuje koncept rešenja za trajnu zaštitu preostalih prirodnih potencijala u urbanizovanim zonama, sa metodologijom njihovog proširenja“, kazao je Ristić.

On je istakao da cilj treba da bude povećanja stepena pošumljenosti, povezivanja postojećeg urbanog zelenila sa okolnim šumskim površinama, stvaranje rekreativno-relaksacionih zona sa odgovarajućim sadržajima (pešačke, trim i biciklističke staze, dečja igrališta, igrališta za decu sa posebnim potrebama, vežbaonice na otvorenom, odmorišta sa senicima i klupama), formiranje zona koje, pored funkcionalnih, poseduju vizuelne, duhovne i estetske vrednosti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dekan Šumarskog fakulteta: Seča šume u Košutnjaku protiv interesa građana”

  1. Slicno je i sa obalama reka. Nedavno sam na obrenovackom Zabranu, pored vec izgradjenih objekata, videla vise ogradjenih parcela. Zbog cega neko smatra da moze da uzurpira javno zemljiste za sebe? Od kucica i ograda javnost ne moze da pridje reci. I zasto misli da je on taj kojeg ogradjena parcela treba da ceka? Ako nadlezni ne umeju da se izbore (naloze uklanjanje) sa vec izgradjenim objektima, zasto ne reaguju u slucaju postavljanja ograde, pre nego sto pocne dalje narusavanje javnog na racun individualnog interesa?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.