Delegacija Japana posetila Šabac: Nove stepenice u razvoju prijateljstva 1Foto: sabac.rs

Ova dva grada neguju prijateljstvo već 37 godina, kada su potpisali Povelju o bratimljenju. Prijem u Gradskoj kući za goste iz Japana priredili su gradonačelnik Nebojša Zelenović i predsednik Gradske skupštine Nemanja Pajić.

Tom prilikom gradonačelnici dva grada popisali su Povelju o potvrđivanju bratstva. Gradonačelnik Fuđimija Mitsuhiro Hoširo zahvalio se na izuzetno toplom prijemu u bratskom gradu, i očekuje da će u narednom periodu biti otvorene nove stepenice u razvoju prijateljstva. Uskoro će delegacije šabačkih učenika posetiti Fuđimi, a naravno biće organizovana i uzajamna poseta.

Fuđimi će biti domaćin srpskim sportistima na Olimpijadi u Tokiju 2020, i sigurno je da oni imati veliki broj navijača iz ovog grada, posebno kada je reč o rukometu. Gradonačelnik Nebojša Zelenović podsetio je da se ništa slučajno ne dešava, a za to je potvrda da je velika japanska korporacija „Jazaki“ ovde otvorila svoju fabriku. Posao je dobilo 2.700 radnika i to je najbolja preporuka za nove investitore.

U pratnji domaćina gosti iz Fuđimija posetili su fabriku Jazaki. Delegacija iz Fuđimija posetiće i Olimpijski komitet Srbije u Beogradu. Tokom gotovo četiri decenije negovanja prijateljstva posebno je značajna bila podrška i pomoć Fuđimija Šapcu za vreme sankcija i blokade devedesetih godina kao i za vreme NATO agresije.