Deo migranata iz Šida biće premešten u druge gradove 1Foto: FoNet/AP

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Nenad Ivanišević kaže za RTS da se Srbija pokazala kao humana zemlja tokom izbegličke krize, ali da je granica te humanosti kršenje zakona.

Najavio je da će deo migranata iz Šida biti premešten u manje prihvatne centre. Ivanišević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je incident koji je migrant napravio u Šidu redak primer kršenja zakona. „Nažalost mi govorimo o incidentima, ali imamo 6.000 ljudi koju poštuju zakone i ne prave problem“, kaže Ivanišević.

Naglasio je da zakoni Republike Srbije važe za sve koji se nalaze na teritoriji države, kao i da mu je žao ako je neko od građana Šida uznemiren zbog incidenta. „Moram da pohvalim predsednika opštine Šid koji je trezveno razgovarao i sa nama i sa građanima Šida“, ukazao je Ivanišević. Tvrdi da će migranti u Šidu biti izmešteni.

„Napravićemo premeštanje migranata zbog kontrole kretanja, naša humanost ima granice, a to je da se poštuju zakoni Srbije“, ističe Ivanišević. Kaže da je cilj da budu manji prihvatni centri, jer u Šidu ima 2.000 migranata. Smatra da migrantima nije cilj da naprave neko krivično delo. „Nije im cilj da izvrše krivično delo, jer ih to sprečava u daljem putu“, kaže Ivanišević.

Govoreći o kapacitetima u Srbiji, Ivanišević navodi da je u Srbiji trenutno oko 6.000 migranata u prohvatnim centrima i oko 1.000 van centara. Kada je reč o novim propisima Mađarske i kako oni utiču na situaciju u Srbiji, Ivanišević ukazuje da je situacija stabilna. „Situacija je stabilna, skoro da nema ulazaka, ne odlučuju se da traže azil u Srbiji. Imamo novi trend da se vraćaju u Grčku, jer kroz program UNHCR je moguća alokacija migranata, a druga tendencija je dobrovoljni povratak u zemlje porekla, posebno Avganistan“, zaključio je Ivanišević.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.