Deo vladika protiv Vučićevog pokušaja stvaranja partijske Crkve 1Foto: FoNet/ SPC

Selaković je juče, gostujući na RTS, tvrdio da predsednik „nije pretio vladikama papirima tajnih službi“, ocenivši da su takve reči „sramota Dragana Đilasa i njegovog kuma“. On je izjavio da nije tačno da je većina vladika bila protiv Vučićevog dolaska u sedište SPC tokom majskog zasedanja Sabora.

Nikola Selaković je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS, rekao da je na sastanku „nastupila organizovana jedna grupa – četiri do pet vladika, koji su imali drugačije stavove“, kojima je „onda predsednik Srbije odgovarao argumentima“, ali da „nije bilo žučne rasprave“.

– Tamo je bilo pedeset ljudi, patrijarh i dva predsednika. Ja sam bio tamo, vodio beleške, mogu da svedočim… Predsednik Republike je najmanje pet puta na tom sastanku rekao da nije došao u Sabor zato što mu nešto treba i da nešto traži, već da bi odgovarao na pitanja naših vladika – naglasio je Selaković, uz ocenu da „postoji tendencija nekih medija da šire notorne laži o toku sastanka i njegovom ishodu“.

Selaković je takođe rekao da je Vučić od papira na prijem u patrijaršijskom Crvenom salonu poneo Rezoluciju 1244 SB UN , Briselski sporazum i izveštaj o novcu koji Srbija ulaže na KiM.

– Bilo je izneto mnogo nepoznavanja Rezolucije 1244. Predsednik je izvukao taj papir i citirao ga u nekim delovima, jer su neki članovi Sabora pokazali neznanje o njegovoj sadržini. Tako nisu znali da se u Rezoluciji 1244 SR Jugoslavija poziva na prestanak terorisanja – naveo je Selaković.

Iako pojedine javne ličnosti i bivši urednici pojedinih beogradskih dnevnika javno dovode u pitanje čak i mogućnost da Danas ima izvore u vrhu SPC, naš list iz visokih crkvenih krugova nezvanično saznaje da je upravo Nikola Selaković pred kraj sastanka u Patrijaršiji radio na kopiranju spornih „papira“. Deo episkopa, prema saznanjima našeg lista, ozbiljno se opire Vučićevim pokušajima da SPC pretvori u partijsku Crkvu.

U crkvenim krugovima priča se da je za mnoge episkope bilo sporno i Selakovićevo prisustvo na otvaranju majskog zasedanja u manastiru Žiča, na doručku u manastirskoj trpezariji posle svete arhijerejske liturgije, što su shvatili kao vid pritiska na Crkvu. Patrijaršijski izvori u Selakoviću vide ključnog čoveka za vezu između patrijarha Irineja i predsednika Srbije i posebno ukazuju na Selakovićevu navodnu prisnost sa patrijarhovim vikarom episkopom remezijanskim Stefanom (Šarićem), koji je u javnosti poznat i kao duhovnik folk pevačice Svetlane Ražnatović, kao i sa Dejanom Nakićem, bliskim saradnikom poglavara SPC. Nakić se na profilu Predsedništva „Budućnost Srbije“ pominje i kao „lični patrijarhov sekretar“ koji je Vučiću 5. marta uručio prvi rođendanski poklon – šarplaninca Paka, iz istog legla iz kog je štenac Paša, kod je predsednik Republike u januaru poklonio ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

Zanimljivo je da Selaković juče na RTS ništa nije rekao o sastanku u „najužem krugu“, na kome su u ponedeljak posle susreta članova Sabora sa Vučićem i predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i obraćanja novinarima, kojima nije izdvojili samo poglavar SPC, predsednik Srbije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) i vladika Irinej bački. Sa ovog razgovora „plus“ izostavljen je i Dodik, koji je sa Vučićem došao u Patrijaršiju da mu navodno „olakša prolaz“ kod bosanskih vladika.

Posebno saopštenje o KiM

Episkop zapadno-američki Maksim (Vasiljević) je, kako Danas nezvanično saznaje, „preživeo“ raspravu na Saboru o svojim pogledima na „ukrajinski problem“ u eparhijama u dijaspori. On je uoči Sabora preko društvenih mreža vodio ozbiljnu prepisku po ovom pitanju sa portparolom SPC i sinodalcem episkopom bačkim Irinejem (Bulovićem), zbog čega se uoči majskog zasedanja njegov „slučaj“ u crkvenim krugovima najavljivao kao prva tema saborskog dnevnog reda. Vladika Maksim je posle kritika vladike Irineja bačkog i njemu bliskih episkopa prošao da izvinjenjem Saboru zbog „nesmotrene izjave o autokefaliji“, tvrde izvori Danasa.

Sabor je juče ceo dan posvetio pravoslavnim crkvenim problemima u Ukrajini i Makedoniji. Povodom dopisa više grupa za zaštitu prava roditelja dostavljenim SPC, Sabor se juče bavio i problemom prinudne obavezne imunizacije dece, nezvanično saznaje naš list, kome je potvrđeno da će se „crkvena skupština“, bez obzira na sve što se događalo proteklih dana, oglasiti posebnim saopštenjem o KiM.