Đinđićeva i Koštuničina čestitka Danasu 1Foto: Danas

Povodom četvrtog rođendana Danasa, te 2001. godine, našem listu čestitke su uputili ondašnji predsednik SR Jugoslavije Vojislav Koštunica i premijer Srbije Zoran Đinđić, a interni stručni žiri dodelio je novinarske nagrade „Stanislav Staša Marinković“ i „Nikola Burzan“.

„Svim zaposlenima u beogradskom listu Danas čestitam četvrtu godišnjicu izlaženja, uz želju da izveštavanjem o našoj, još uvek ni malo lakoj stvarnosti, doprinosite objektivnom informisanju javnosti. Vašem listu želim uspeha u radu i sticanju poverenja čitalaca“, poručio je Koštunica.

Redakciji se na isti način obratio i njegov saborac iz Demokratske opozicije Srbije.

„Poštovana gospodo, primite moje srdačne čestitke povodom Dana vašeg lista. Novinari i urednici Danasa dali su veliki doprinos borbi demokratskih snaga za pobedu nad autoritativnim režimom. Siguran sam da ćete i sada kada su SR Jugoslavija i Srbija postale demokratske zemlje, dati svoj doprinos borbi za odlučne društvene i ekonomske reforme, naporima da se naše društvo suoči sa događajima u protekloj deceniji i onome što činimo da se naša zemlja što brže uključi u evropske integracione odnose. Vaša odlučnost, nezavisnost i kritičnost biće nam od velike pomoći“, obratio nam se Đinđić.

Na dan osnivanja, 9. juna na skromnoj svečanosti u Danasovim prostorijama, „za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu“ nagradom „Stanislav Staša Marinković“ istaknut je rad Radomana Irića, dopisnika Radija Slobodna Evropa i Radija B92 iz Vranja, i slobodnog beogradskog novinara Petra Lukovića.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

„Petar Luković je poznat čitaocima diljem bivše Jugoslavije, ali i inostranstva, po britkim tekstovima i autentičnom stilu. Njegove kovanice, nadimci i dosetke postale su deo svakodnevnog govora mnogih ljudi, čak i onih koji ga ne čitaju. Ipak, ključna stvar je njegov dosledan antimilitarizam i antinacionalizam koji već godinama gaji u svojim tekstovima. Radomir Irić nam je sjajnim izveštajima sa trusnog područja juga Srbije, omogućio da saznamo šta se tamo zapravo događa. Takođe, bio je prvi srpski novinar koji je ušao u sela Končulj i Veliki Trnovac“, u ime žirija izbor laureata obrazložio je prvi glavni i odgovorni urednik našeg lista i jedan od osnivača Danasa Grujica Spasović, koji je sa ostalim članovima stao i iza odluke da se za izuzetan jednogodišnji rad „Nikola Burzan“ uruči Danasovcu Bojanu Tončiću.

Upkos silnim spoljnim pritiscima i opstrukcijama, tokom nepokolebljive borbe za istinu i pravdu, Danas je doživeo da ugasi i 24 svećice, prvi put pod okriljem United media.

„Na dan pokretanja lista urednici su napisali i rečenicu „Krenuli smo u ovu avanturu sa uverenjem da za dobre novine nema lošeg vremena“ i bili su u pravu… Retki su mediji koji se mogu pohvaliti time da je njihovo ime sinonim za kredibilitet. Retki su mediji koji se tokom godina nisu svrstavali na jednu ili drugu stranu, već su istrajno bili samo na strani istine i ljudi. Još su ređi oni koji skoro četvrt veka, kao što je to Danas, služe kao primer profesionalnog, objektivnog, nepristrasnog i nezavisnog novinarstva“, deo je rođendanske čestitke izvršne direktorke United media Aleksandre Subotić.

Ovog puta su izostale prigodne reči ljudi iz vrha vlasti, odnosno državnika uopšte, jer im je Danas jedna od „rak rana“ i često „otvorena meta“, ali su zato dodeljene tradicionalne nagrade.

„Stanislav Staša Marinković“ završio je u rukama urednice TV Njuz Maks Adrija, Jelene Obućine, poznate po svom britkom izražavanju i hirurški preciznom seciranju tragikomične stvarnosti u Srbiji, dok je „Nikola Burzan“ ukrasio karijeru jedne od najobaveštenijih i najcitiranijih novinarki Danasove političke rubrike Marije Stojanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.