Đorđević: Srpski narod nikad nije verovao u imperijalizam 1Foto: Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja

Kako se navodi u saopštenju, tom prilikom ministar je naglasio da knjiga „Srpsko vojno groblje“ podseća na jedan veličanstven period istorije srpskog i alžirskog naroda, da svedoči međusobnom uvažavanju, ali i da nam sadržaj ove knjige može poslužiti kao orijentir za snalaženje u burnom vremenu današnjice.

„Kao što sam pomenuo u predgovoru, ova knjiga objavljena je povodom stogodišnjice postojanja i očuvanja srpskog vojnog groblja u Alžiru, u spomen svim poginulim vojnicima srpske vojske iz Prvog svetskog rata koji su se borili za slobodu svoje otadžbine i pravo evropskih naroda na samoopredeljenje i život u miru, slobodi i demokratiji“, istako je Đorđević i zahvalio na mogućnosti da i sam bude učesnik u ovoj publikaciji.

On je dodao da srpska država i njen narod nikada nisu verovali u imperijalizam i da je srpski narod pozdravio borbu alžirskog naroda za slobodu i nezavisnost.

„Uprkos tome što su Srbi bili većina u relativno velikoj i snažnoj državi uvek su se čvrsto držali svoje tradicionalne etike čojstva i junaštva čije je značenje jedan drugi srpski književnik Marko Miljanov, sažeo jednom jasnomdefinicijom: „Junaštvo je kada sebe branim od drugoga, čojstvo je kada drugoga branim od sebe.“ Dok je branio druge od sebe, srpskom narodu se nažalost dogodilo da je čitava jedna pokrajina, kolevka srpske države, Kosovo i Metohija, bila kolonizovana stanovništvom jedne susedne države“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima i danas u svetu su suprotstavljene dve sile, ona čija je moć utemeljena na međunarodnom pravu i pravdi, i ona koja svoju moć demonstrira tako što svoje namere sprovodi ignorišući i grubo kršeći međunarodno pravo i pravdu.

„Svi napori ove druge sile zapravo su dokaz nemoći, jer proizlaze iz očaja i neće se moći trajno održati zbog toga što nemaju valjano vrednosno utemeljenje, a mi smo čvrsto opredeljeni da poštujemo rezolucije koje su donesene u referentnim telima Organizacije Ujedinjenih Nacija. Zahvalni smo Narodnoj Republici Alžir što ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost takozvane Republike Kosovo i uveren sam da će naša dva naroda i u budućnosti stajati jedan do drugog u odbrani vrednosti zbog kojih tračak nade u pravedniji i bolji svet još uvek nije zgasnuo“, poručio je Đorđević.

Ambasador Alžira u Srbiji Abdelhamid Šebšub uručio je ministru Đorđeviću Zahvalnicu za jačanje prijateljskih odnosa Srbije i Alžira, kao i poklon sliku koja predstavlja Alžir.