Foto: FoNet/Marija Đoković (Arhiva)

On je dodao da su Albanci pokazali koliko preziru i hrišćansku prošlost naše južne pokrajine i spomenike srpske pravoslavne baštine.

„Pravoslavni hodočasnici koji su danas obilazili srpske manastire u Metohiji ponovo su bili žrtve kamenovanja, a u napadu na dva autobusa kod Istoka samo pukom srećom nije bilo povređenih“, navodi se u saopštenju Marka Đurića.

Đurić je dodao da je današnji napad samo još jedno upozorenje kakva bi sudbina zadesila sve srpske svetinje na Kosovu i Metohiji ukoliko bi ostali bez zaštite.

„Zato apelujem na međunarodnu zajednicu da najozbiljnije reaguje, jer to nije samo napad na hodočasnike, već i na simbole zajedničke evropske hrišćanske tradicije i evropske vrednosti“, saopštio je predsednik Kancelarije za KiM.

On ističe da Evropa ne sme ostati nema i pasivna pred ekspanzijom ekstremizma i verskog radikalizma na Kosovu i Metohiji, jer to je pošast koja ne poznaje granice i sutra bi mogla zapretiti i prestonicama evropskih država.

„Ovo je istovremeno još jedan argument protiv militarizacije kosovsko-metohijskih Albanaca, jer društvo u kojem se stimuliše ili barem ne sankcioniše versko nasilje ne sme imati vojne snage, pošto te snage sasvim sigurno neće staviti u službu mira i bezbednosti građana, bez obzira na njihovo versko i nacionalno opredeljenje“, dodaje Đurić.

On je u saopštenju zaključio da je Kosovo i Metohija postalo lonac u kojem se kuvaju svi oblici mržnje i ekstremizma, i da se pred time više ne mogu i ne smeju zatvarati oči.