Doktor Lazić dobio spomen ploču u Urgentnom centru u Nišu, a ta ustanova njegovo ime 1Foto BETA/SASA DJORDJEVIC/MO)

U Urgentnom centru u Nišu danas je otkrivena spomen ploča u čast ratnog hirurga i dugogodišnjeg direktora te ustanove Miodraga Lazića.

Spomen ploča, sa Lazićevim likom i njegovim rečima iz oproštajne poruke „Otišao sam časno i pošteno. Stajao sam na prvoj liniji“, otkrivena je na dan kada je doktor Laza, kako su ga svi zvali, preminuo od posledica korona virusa.

Otkrivajući obeležje, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić podsetili su na to koliko je doktor Lazić značio UKC-u i pacijentima, ne samo u Nišu već i u čitavom regionu.

Perišić je istakao da je primarijus doktor Miodrag Lazić bio veliko ime srpske medicine i možda najveće ime svetske ratne hirurgije.

„Spasio je na hiljade ljudi u onom nesrećnom ratu. Bio je čovek koji nije štedeo sebe i koji je na kraju umro zato što nije štedeo sebe. Bio je kako je napisao u oproštajnom pismu, ‘uvek u prvim redovima'“, rekao je Perišić.

Minstar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da ne postoje reči koje mogu da opišu kakav je čovek bio doktor Lazić i čime je sve zadužio ljude u zdravstvu.

„Mi smo danas tu da apelujemo na sve mlade generacije koje budu dolazile da rade u Urgentnom centru, da razmisle i raspitaju se šta bi doktor Laza uradio da je na njihovom mestu. Njegovo iskustvo i znanje su neprocenjivo bogatstvo“, kazao je Lončar.

Nina Vujošević, Lazićeva ćerka istakla je da Urgentni centar u Nišu sasvim opravdano nosi ime njenog oca.

„Uložio je sav svoj život i trud u osnivanje tog centra. Na ovaj način će zauvek da živi kroz ono što je stvorio“, rekla je Vujošević.

Ana Lazić, Lazićeva supruga zahvalila je danas Udruženju penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije i portparolu tog udruženja Zoranu Bajiću, na svemu što su uradili da bi njen suprug dobio spomen ploču u Urgentnom centru.

Na otkrivanje spomen ploče organizovano je došlo oko 120  ratnih veterana iz Republike Srpske, koji su se nakon toga vakcinisali protiv Kovda 19 u Sportskoj hali “Čair”.

Predsednik organizacije “Ilidžanski borci” Goran Šehovac rekao je da su oni “mnogo voleli i poštovali doktora Lazu, koji je mnogim ranjenim borcima spasio je život“, a da je dolazak u Niš bio i prilika da dobiju vakcinu.

Cepiva za članove članove ove organizacije obezbedilo je Udruženje penzionisanih pripadnika Vojske i vojnih veterana Srbije, posredstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Srbije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.