Donji Milanovac: Potrebno vreme da se turizam i ugostiteljstvo oporave 1Foto:J.B.K.

Korona virus „zatvorio“ je kafane, klubove, kafiće. Relaksacija propisanih mera zaštite omogućila je da od 4. maja ugostiteljski objekti počnu da rade. Naravno, uz propisane mere prevencije.Vikend uoči početka rada ugostitelji su iskoristili za detaljno sređivanje, dezinfekciju, pripremu za početak rada.

Ni donjomilanovački ugostitelji nisu izuzetak. Kažu da su spremni i da će se pridržavati svih pravila, da će na stolovima biti dezinfekcionih sredstava, na ulazu u lokal dezo-barijera, a zaposleni će raditi sa maskama i rukavicama.U manjim mestima u Srbiji, poput Donjeg Milanovca opstanak ugostiteljskih objekata nakon mesec i po dana zatvaranja može biti doveden u pitanje, jer su ovo sredine koje rade sezonski.

– Mi smo malo mesto i zimi ne zarađujemo ništa, samo gledamo da što manji minus napravimo. Ako si na nuli koji mesec to je dobro, ali uvek imaš po koji mesec da si u minusu. Ako je dobra sezona možemo da obezbedimo neku zalihu da preživimo zimu. – pojašnjava donjomilanovački ugostitelj Marko Ćetković. Na sreću njegovih zaposlenih zaliha je bilo pa niko od njih nije ostao bez posla, a ni bez plate.

-Nijedan od pet prijavljenih radnika nije dobio otkaz, isplaćena im je čitava plata za mart još pre isteka meseca iako je lokal odlukom opštinskog Štaba za vanredne situacije bio zatvoren 21. marta, plaćeni su im porezi i doprinosi. – kaže Ćetković koji će iskoristiti mogućnost odlaganja plaćanja poreza i doprinosa u okviru ekonosmkih mera pomoći države za koje se prijavio.

Za svojih šestoro zaposlenih ugostitelj Ljubiša Jovanović i ubuduće će redovno plaćati poreze i doprinose.

-I mi smo se prijavili za pomoć vezano za isplatu tri minimalne zarade zaposlenima i odlaganje poreze i  doprinose  do 1.aprila 2021.godine, s tim što ćemo mi da uplaćujemo redovno poreze i doprinose bez korišćenja prava odlaganja.Ovu pomoć bih ja nazvao kao prvu pomoć i naravno ovo nije dovoljno, ali znate kada ništa niste očekivali a dobijete nešto, uvek dobro dođe.- smatra Jovanović koji je zadržao sve zaposlene na platnom spisku.

-Nisam razmišljao da otpustim radnike iz dva razloga, prvo zato što su to ljidi koji rade od prvog dana u restoranu i više su nego obični zaposleni radnici, drugo oni imaju svoje porodice koje trebaju da prehrane i normalno funkcionišu.- objašnjava Jovanović koji se kao i mnogi drugi prijavio za pomoć države.

Naši sagovornici smatraju da će ugostiteljstvu i turizmu biti potrebno dosta vremena da se oporavi. Ne samo zbog zabrane rada, u slučaju majdanpečke opštine od 21. marta, već zbog čitave ovogodišnje sezone koja je dovedena u pitanje. Kažu ljudi će manje putovati, biće manje i stranih turista, a sve će se to odraziti i na ugostitelje i njihove prihode.

– Naš kraj je počeo dobro da živi od rumunskih turista, a pitanje je šta će biti sa granicama, hoće li i u kom broju dolaziti turisti iz Rumunije. Još uvek niko ne može da pretpostavi kako će sve ovo izgledati i potrebno je vreme da se vidi koliko su ugostiteljstvo i hotelijerstvo, generalno turizam pogođeni pandemijom. Po mojoj proceni tek idućeg leta ćemo se vratiti u normalu. A može se dogoditi da dosta ugostitelja „vrisne“ odnosno da neće moći finansijski da izdrži period vraćanja u normalu koji je pred nama. – smatra Marko Ćetković objašnjavajući da nije pesimista, ali da ga na ovakav stav navodi logika i višegodišnje ugostiteljsko iskustvo.

– Generalno za turizam je ovo veliki šok i biće potrebno dosta vremena za oporavak. S obzirom da smo mi u delu Srbije gde je naveći broj turista iz Rumunije i Bugarske, pitanje je kada će biti otvorene granice i na koji način će strani turisti ulaziti u zemlju. Da bi se sve ovo vratilo u neku normalu mislim da Vlada Srbije treba da donese posebne mere za oporavak turizma, pre svega nosiocima razvoja turizma, jer ova prva mera je bila namenjena zaposlenima u turizmu i da kroz nove mere pokušamo svi zajedno da izađemo ove situacije.- zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari