Druga sezona nacionalne kampanje "Ne budi crven kao rak" 1

Više od 800 osnovaca iz cele Srbije, podeljenih u 72 ekipe, takmičilo se u okviru finala manifestacije „Treniraj, budi zdrav“i to je ujedno bilo i 22. izdanje svojevrsne Lige šampiona u fudbalu za osnovce.

Podeljeni edukativni materijali, flajeri, brošure i baloni, sve sa ciljem zaštite od sunčevog zračenja. Odžana je i velika edukativna tribina na kojoj su dermatolozi i pedijatri širom Srbije apelovali da se vodi računa o preteranoj izloženosti suncu, a naročito su skrenuli pažnju na štetnost infra crvenih (IR-A) zraka. Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece. Dr Vesna Krstić Nenadić, pedijatar iz Opšte bolnice Užice ima korisne savete kako najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci :

Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, i da se dete radovno maže. Sunca se treba čuvati stalno, a ne samo na moru ili na plaži. Sunčevi zraci su najjači u periodu od 10 -16h, pa je decu u ovom periodu potrebno skloniti sa sunca. Krema za sunčanje se nanosi desetak minuta pre izlaska na sunce. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje na svakih pola sata. Odabrana krema obavezno treba da ima zaštitu od infra crvenog IR-A zračenja koje je opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima, istakla je dr Krstić Nenadić

Kampanju “Ne budi crven kao rak” podržao je i Nenad Milijaš, kapiten FK Crvena Zvezda, koji se na Zlatiboru družio sa malim fudbalerima, ali je i prenosio važne preventivne poruke.

Naročito štetni infracrveni A zraci

Sunce zrači infra crvenim zračenjem (IR) i ultraljubičastim zračenjem (UVA, UVB i UVC). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 56 odsto predstavlja IR zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet odsto predstavlja UV zračenje. Naročito štetni i opasni su infra crveni A zraci (IR-A), koji predstavljaju gotovo trećinu ukupnog sunčevog zračenja, dok UVA i UVB zračenje čini samo sedam odsto ukupnog sunčevog spektra. Dermatolozi poručuju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. To štetno infra crveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK i ubrzava starenje kože.