Foto: Pixabay / 5712495

Povodom Evropskog dana osoba sa autizmom, roditelji su pozvali Ministarstvo obrazovanja i zdravstva, kao i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Sekretarijat za socijalnu zaštitu grada Beograda, da prestanu da ignorišu postojanje autizma u Srbiji i da ponude konkretna programska rešenja koja će olakšati svakodnevni život njihovoj deci. Oni ističu da su prekršeni svi prethodno dogovoreni rokovi za realizaciju zahteva koje su redovno upućivali, navodeći da su institucije mahom ignorisale njihove molbe i apele. Roditelji, između ostalog, traže i da: Grad Beograd i sve veće lokalne samouprave usklade propise sa republičkim i počnu da sprovode usluge socijalne zaštite u celosti primenom multidisciplinarnog i multisektorskog pristupa; da država profesionalno i sa najvećom pažnjom počne da planira budžet u skladu sa realnim potrebama osoba sa autizmom i njihovih porodica; da vlast pokaže političku volju za sprovođenje Zakona republike Srbije i usvojenih Konvencija.

„Mi smo institucijama u Srbiji postavili konkretan rok od šest meseci, počevši od danas. O tome šta se u međuvremenu realizovalo, govorićemo na ‘okruglom stolu’, zakazanom za 02. april, kad je, ujedno, i Svetski dan osoba sa autizmom. Tražimo od države da na naše zahteve ne šalje odgovore, već da ponudi konkretna rešenja i krene u realizaciju“, kazao je Dario Rosi, roditelj deteta sa autizmom i potpredsednik Udruženja „Autizam – pravo na život“.

On je kazao da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, urpkos obećanjima, ne sprovodi strategiju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom i da mere, koje se tiču njih, određuje zatvoren krug ljudi, bez konsultacija sa porodicama.

„Iako se naša država deklarativno zalaže za deinstitucionalizaciju, rezultati u tom pravcu uopšte ne postoje. Zarobljeni smo u vakuumu, gde ljudima sa autizmom nije omogućeno da ostvare najosnovnija prava“, rekao je Rosi, dodajući da se zbog nepostojanja sistemske brige o osobama sa autizmom postavlja pitanje da li će oni moći da žive dostojanstveno, nakon smrti svojih roditelja.

Specijalista dečije psihijatrije, doktorka Vesna Milovanović, smatra da nepostojanje nacionalnog registra za osobe sa autizmom predstavlja ogroman sistemski problem države, koja zbog toga nije u mogućnosti da na adekvatan način pruži podršku i pomoć.

„Zbog toga mi danas nemamo tačan uvid u broj osoba koja imaju dijagnozu autizma. Ako postoji bolest, onda je logično da postoji i nacionalni registar. Ministar Zlatibor Lončar je obećao da će to pitanje biti rešeno još krajem 2017. godine. Mi smo, danas, u 2018. godini, a pitanje nacionalnog registra se nije pomerilo sa mrtve tačke“, kazala je Milovanović, dodajući da je u pismima upućenim Ministarstvu zdravlja postavila pitanje nepostojanja referentne ustanove za osobe sa autizmom i centra za autizam.

„Ministarstvo je dužno da nam odgovori na pitanje: ‘Zašto nema edukovanih stručnjaka u primarnoj zaštiti koja bi se bavila dijagnostikom?’ Zbog toga, značajan broj dece nije dijaganostikovan na vreme, iako je rana otkrivanje autizma ključno“, istkala je Milovanović.

Potpisnica pisma upućenog Ministarstvu prosvete i obrazovanja, Snežana Maksimović, rekla je da u školama preovladavaju veoma loši uslovi za rad sa decom sa autizmom i da se specijalne škole odvijaju prema redovnim programima nastave.

„Nastavni kadar je više usmeren na administrativne procedure, a ne na samu nastavu. Za vreme raspusta naša deca nemaju gde da idu, dok im je ponovno uključivanje u obrazovni proces veoma stresno i naporno“, kazala je Maksimovićeva, dodajući da je sedamdeset odsto dece sa autizmom van obrazovanja.

Roditelj deteta sa autizmom, Milan Prodanović, najavio je u narednom periodu intezivnu kampanju pod nazivom „Autizam, promena za 180“, kako bi podigao svest društva i podstakao nadležne institucije da se aktivnije bave problemima osoba sa autizmom.

„Želimo da obrnemo situaciju za 180 stepeni i da za 180 dana dobijemo odgovore, datum i konkretnu realizaciju nekih od naših zahteva“, kazao je Prodanović, naglašavajući da je ovo prva kampanja posvećena autizmu ikada organizovana u Srbiji.

Potpisnici zahteva su, takođe, pismo uputili i predsedniku Aleksandru Vučiću, u kojem ga obaveštavaju o početku inicijative, pozivajući ga, ujedno, da im pruži podršku.