Država zarađuje "otimanjem pokojnika" 1Foto: Stefana Savić

Međutim, stanje na terenu je i dalje takvo da javno-komunalna preduzeća i direktori bolnica i zdravstvenih ustanova najgrublje manipulišu građanima i bukvalno im otimaju novac – kaže za Danas Lela Ignjatović, zastupnica Udruženja privatnih pogrebnika Srbije, dodajući da je JKP Pogrebne usluge ušlo u najveće beogradske bolnice.

I dok Ignjatović ističe da „Pogrebne usluge“ Beograd drže monopol u glavnom gradu, iz ovog komunalnog preduzeća za Danas navode da oni „ni na koji način ne narušavaju pravila konkurencije i ne drže monopol, niti privatne pogrebnike ometaju u prodaji pogrebne opreme“.

– Razlog za „otimanje pokojnika“ leži u činjenici da je u proseku pogrebna oprema kod beogradskog i drugih javno-komunalnih preduzeća značajno skuplja nego kod većine privatnika na tržištu. JKP Pogrebne usluge ostvaruje ekstra profit monopolizacijom tržišta preko kontrole bolnica u kojima umire najveći broj stanovnika Beograda – ukazuje Ignjatović.

Prema njenim rečima, glavni grad je primer ne samo monopolističkog ponašanja JKP „Pogrebne usluge“ Beograd, koje i dalje svakog privatnog pogrebnika koga porodica odabere ucenjuje da posmrtne ostatke pokojnika donese i do sahrane čuva u njihovim rashladnim uređajima, već je monopol otišao korak dalje, pa je ovo preduzeće otvorilo prodavnice pogrebnih usluga u najvećim beogradskim bolnicama i kancelarije u koje se članovi porodica građana preminulih u ovim bolnicama odmah upućuju, kako bi angažovali JKP „Pogrebne usluge“.

S druge strane iz JKP „Pogrebne usluge“ navode da u prilog tome da ne drže monopol nad prodajom pogrebne opreme ide činjenica da više pogrebnih preduzeća ima svoje ispostave pri, ili u blizini zdravstvenih ustanova, a kao primer navode privatno pogrebno preduzeće „Konkordija“ koje je već duži niz godina prisutno u Specijalnoj bolnici za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“ u Beogradu.

– Napominjemo da zaposleni u JKP „Pogrebne usluge“ Beograd koji se bave ovim poslovima, uvek informišu sugrađane o činjenici da imaju pravo izbora u pogledu pružaoca navedene usluge – ističu iz Info-centra JKP „Pogrebne usluge“.

Zastupnica Udruženja Privatnih pogrebnika ne deli takvo mišljenje, tvrdeći da monopolu otvoreno „kumuju“ beogradske vlasti koje već dve godine odbijaju da donesu novu gradsku Odluku o obavljanju komunalnih delatnosti kojima bi se privatnicima omogućio ravnopravan tretman sa JKP Pogrebne usluge.

– Grad Beograd otvoreno krši Zakon o komunalnim delatnostima, jer nije uskladio svoje propise sa zakonom pune dve i po godine. Republička komunalna inspekcija koja je nadležna da Grad Beograd i ostale lokalne samouprave upozori da na taj način krše zakon nije donela bilo kakvu meru protiv Beograda i drugih gradova i opština i tako je svojim nečinjenjem direktno odgovorna za nastavak monopola i iznuđivanje novca od građana – naglašava Ignjatović.

Povodom ovih nesuglasica Danas je uputio pitanja gradskim vlastima, ali nadležni nisu odgovorili. Odgovorili su nam iz JKP „Pogrebne usluge“ tvrdeći da oni komunalnu delatnost od posebnog značaja obavljaju već više od sto trideset godina.

– To podrazumeva usaglašenost poslovanja sa svim važećim propisima koji se odnose na javna komunalna preduzeća, odnosno činjenicu da sve procedure, postupke, pravilnike, standarde, cenovnike usluga i drugu dokumentaciju kontroliše i odobrava grad Beograd kao naš osnivač, uključujući i druge nadležne institucije i organizacije – navode oni i dodaju da je pored ovoga, JKP „Pogrebne usluge“ Beograd u skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima ovlašćeno za upravljanje grobljima i sahranjivanje, kao i za obavljanje pogrebne delatnosti, u koju između ostalog spada i prodaja pogrebne opreme.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.