Dve decenije prikrivanja zločinaca 1Foto: A. Roknić

Jedanaest dana posle likvidacije novinara Milana Pantića, juna 2001. godine, objavljen je foto-robot ubice novinara iz Jagodine, a od građana je zatražena pomoć u njegovom prepoznavanju, lociranju i hapšenju

Na konferenciji za medije Nezavisnog udruženja novinara Srbije krajem proleća 2001. godine pokazan je foto-robot potencijalnog ubice surovo likvidiranog dopisnika Večernjih novosti iz Jagodine, što je trebalo da ubrza privođenje pravdi osobe koja je „udarcima tupim predmetom u glavu“ oduzela život Milanu Pantiću u osam sati ujutro u ulazu zgrade u kojoj je nesrećni novinar živeo.

„Radom na terenu, koji je izuzetno težak, došli smo do lika koji je ubio vašeg kolegu Pantića. Ukoliko bilo ko ima saznanje o izvršiocu, ukoliko mi to pre vas ne učinimo, molimo i apelujemo za pomoć“, izjavio je Radovan Knežević, načelnik Uprave kriminalističke policije“, a preneo Danas u tadašnjem vikend izdanju.

Istom prilikom, predsednica NUNS-a Gordana Suša zatražila je ispred svog esnafa brzu i efikasnu reakciju države, premda su novinari i tada bili svesni da im upravo pojedini nosioci vlasti rade o glavama, što je dokumentovano objavljivanjem u novinama stenograma sa sastanka vojnog i policijskog vrha iz septembra 2000. godine, na temu gušenja medijske slobode.

„U vreme ubistva našeg kolege Milana Pantića iz Jagodine, delegacija NUNS-a bila je na svetskom kongresu novinara. Tim povodom je u rezoluciji Federacije, na insistiranje naše delegacije, a uz podršku svih kolega sveta i iz preko 136 zemalja, ušla obaveza vlasti da posebno zaštiti novinara, kako bi se obezbedila autonomija novinarstva. Naše udruženje traži od aktuelnih vlasti i nadležnih tela da sprovedu istragu i kazne krivce“, obrazložila je Suša.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Povodom nasilne smrti istraživača mahinacija u procesu privatizcije cementare Novi Popovac, glavni urednik agencije Beta, Dušan Janjić obavestio je novinare i o formiranju grupe za propagiranje i promociju akcije „Stop mafiji,te grupe zadužene ta koordinaciju sa vlastima.

„Naš cilj je da delujemo preventivno… Drugi cilj je da počinioci budu otkriveni. Dogovorili smo se da nabavimo telefonski broj, koji neće biti obavljen javno, nego će biti podeljen redakcijama, da bi novinari na taj telefon mogli da se javljaju i kontaktiraju sa drugim kolegama u slučaju pretnji. U komisiji su Boris Tadić, savezni ministar telekomunikacija, Žarko Korać, potpredsednik republičke Vlade, predstavnici NUNS-a, Medija centra i predstavnici medija“.

Dve decenije prikrivanja zločinaca 2
Foto: Danas

Dve decenije posle, ni informativni razgovori sa par hiljada ljudi i delovanje više specijalnih komisija formiranih sa zadatkom da utvrde punu istinu o Pantićevom stradanju nisu rezultirali kažnjavanjem svih umešanih u ovaj zločin.

„Nema materijalnih dokaza, a znamo motiv, imena ubica, naručioce… Kroz sve privatizacije tokom demokratskih promena od 2000-tih na ovamo, vidi se odnos države, pojedinaca u njeno ime, kao nosioca političke vlasti u tom periodu, prema narodu i društvu u celini. Bio je (pojedinac) nedodirljiv za onu državu i za onu vlast, toliko je jasno. Ali je daleko veća misterija to što je nedodirljiv i danas. Ko, zašto i sa kojim ciljem sprečava da se pokrene sudski postupak i reši jedna od najvećih trauma ovdašnjeg novinarstva?“, konstatovao je i zapitao se nedavno Veran Matić, predsednik Komisije za istragu ubistava novinara.

Predmet “Milan Pantić” od početka je u nadležnosti tužilaštva u Jagodini i dalje se vodi protiv N.N. lica, ali pomaka nema.

List Danas digitalizovao kompletnu arhivu

„Svi znamo da je savršen zločin onaj u kome svi znamo sve, a pravde nema. Ovo je do sada bio savršen zločin, a mi tražimo da Tužilaštvo u Beogradu urgentno preuzme ovaj slučaj“, kazao je aktuelni predsednik Udruženja novinara Srbije Živojin Rakočević.

„Sve ono što znamo do sada jasno upućuje da je mafijaška hobotnica koja se obmotala oko nekadašnjeg privrednog giganta cementare u Novom Popovcu ubila i našeg kolegu“, ponovio je staru i opštu sumnju Pantićev kolega Milan Babović iz Večernjih novosti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dve decenije prikrivanja zločinaca”

  1. Reforma radikalskih pravnika i sudija,nezavisno sudstvo uskladjeno sa europskim sudom za ljudska prava je jedini put.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.