List Danas digitalizovao kompletnu arhivu 1Foto: Bojan Cvejić

Arhiva svih brojeva lista Danas iz poslednje 23 godine dostupna je od sada u digitalnom izdanju.

U prethodnih više od godinu list Danas je u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom „Svetozar Marković“ u Beogradu radio na pretvaranju svih brojeva od 9. juna 1997. godine do danas u PDF formatu kako bi oni bili dostupni čitaocima i javnosti.

Skeniranje starih brojeva u biblioteci bilo je organizovano čak i u vreme vanrednog stanja izazvanog pandemijom korona virusa, ali je ipak ovaj veliki proces završen u relativno kratkom roku.

Celokupna digitalna arhiva biće dostupna do 1. marta sledeće godine članovima Kluba čitalaca Danasa, nakon čega će pristup biti omogućen i ostalim zainteresovanima pod određenim uslovima.

Svi zainteresovani do tada mogu se učlaniti u Klub čitalaca na klub.danas.rs i potom prelistavati sve stare brojeve našeg lista.

Projekat je podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “List Danas digitalizovao kompletnu arhivu”

  1. Cestitam. Vi ste pouzdan izvor informacija. Vase subotnje citam do iduce subote. Neke i po vise puta.

  2. Za istoriju srpske periodike ovo je prosto prevažan poduhvat jer ćemo prvi put moći kontiunirano da pratimo razvoj nekog lista, da ocenjujemo čemu se i kada u izveštavanju davala prednost, da uvidimo kako ga je vodio prvi, drugi i ini urednik, da sagledamo kako su pisali i odrastali pojedini novinari itd. Zašto to isto nije učinila, a nikada i neće učiniti – kao najdugovečnija srpska novina – recimo Politika, novina koja je bespogovorno podržavala svaku vlast, ma kakva ona bila? Pa neće zato što bismo tako stekli mogućnost da se podsetimo i na neke njene najsramnije stranice, naročito na one iz doba komunizma.
    Uredništvu lista Danas od srca čestitam na ovom velikom i plodonosnom naporu u predstavljanju svoje autobiografije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.