Dvostruki aršini prosvetne inspekcije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Tri dana pred izbor novog dekana, prosvetna inspekcija traži da se prekine procedura koja traje već dva meseca.

Pre dve nedelje smo imali izbore za razne fakultetske komisije i tela i struja bivše v. d. dekanke Ljiljane Marković je doživela debakl, od 42 mesta dobila je četiri na tajnom glasanju.

Posle toga je svima bilo jasno kako će se završiti izbori za dekana i pojavu inspekcije Ministarstva treba posmatrati u tom kontekstu – kaže za Danas Iva Draškić Vićanović, profesorka Filološkog fakulteta i kandidatkinja za dekana, komentarišući poslednja dešavanja na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Pored Draškić Vićanović, kandidatkinja za dekana je i aktuelna predsednica Saveta Filološkog fakulteta Snežana Milinković, za koju deo zaposlenih tvrdi da je bliska saradnica Ljiljane Marković.

Kako je naš list pisao, uoči sednice Nastavno-naučnog veća Filološkog fakulteta, na kojoj je bilo predviđeno izjašnjavanje o kandidatima za novog dekana, na fakultetu se pojavila prosvetna inspekcija koja je u kontrolnom nadzoru, između ostalog, naložila da se raspisani konkurs za izbor dekana poništi.

Vanredni inspekcijski nadzor nad radom Fakulteta je urađen još u decembru prošle godine, inspekcija je utvrdila niz nezakonitosti i naložila određene mere, ali je simptomatično što je u kontrolu došla baš uoči izjašnjavanja NN veća Filološkog fakulteta o kandidatima za dekana.

Inspekcija je u zapisniku i u decembru 2019, i pre nekoliko dana naložila da Fakultet donese Statut i Pravilnik o izboru i radu organa poslovođenja, ali ima dvostruke aršine kada je reč o izboru dekana.

Naime, u decembru prošle godine joj nedostatak ovih dokumenata nije predstavljao prepreku, pa je naložila NN veću da se izjasni o predloženim kandidatima za dekana i svoju odluku uputi Savetu Fakulteta (koji po zakonu bira dekana).

Jedina kandidatkinja za dekana je tada bila Ljiljana Marković. Sada, međutim, inspekcija nalaže da se konkurs za izbor dekana poništi, pošto je, kako tvrdi deo zaposlenih na Filološkom, jasno da Draškić Vićanović ima većinu glasova NN veća.

S druge strane, njena protivkandidatkinja Snežana Milinković je ranije za Danas rekla da joj ne odgovara poništavanje konkursa, jer veruje da upravo ona ima podršku većine u NN veću.

Kako je naš list pisao, posle izveštaja inspekcije ekspresno je sazvana elektronska sednica Saveta Fakulteta, na kojoj se desio novi obrt.

Očekivalo se da odluka o poništavanju konkursa za izbor dekana bude doneta, jer u Savetu većinu ima „struja“ bliska bivšoj dekanki, ali je, prema nezvaničnim saznanjima Danasa, Savet odbio da prekine proceduru izbora dekana.

Iako je glasanje bilo u petak, do kraja dana članovima Saveta nije zvanično predočen rezultat glasanja, a tu informaciju ni list Danas nije uspeo da dobije do završetka ovog izdanja. Kao ni odgovor šta će biti sa konkursom.

Upravnici šest katedri zatražili su od rektorke i Saveta Filološkog fakulteta da učine sve što je u njihovoj moći da se postupak za izbor dekana ne obustavlja već da se okonča u predviđenom roku koji je dogovoren na sastancima u julu sa rektorkom Popović.

Upravnici katedri za srpski jezik, anglistiku, germanistiku, slavistiku, za opštu lingvistiku i za srpsku književnost smatraju da je rešenjem prosvetne inspekcije „najgrublje narušena autonomija jedne od članica Univerziteta u Beogradu“, te da se njime sprečavaju nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta da okončaju regularno sproveden postupak za izbor dekana, što im je i zakonska obaveza.

„Poništavanje konkursa za izbor dekana nema nikakvog osnova, jer je postupak pokrenut i vođen na način kojim se poštuje kako Statut Filološkog fakulteta, tako i Statut UB i Zakon o visokom obrazovanju, a takav nalog Inspekcije nije postojao ni u rešenjima iz 2019. godine, kada je u toku bio prethodni, neuspešni postupak za izbor dekana“, navodi se u dopisu upravnika pomenutih katedri.

„Šamar“ Univerzitetu u Beogradu

Poznavaoci prilika na Filološkom fakultetu smatraju da je najnoviji potez Ministarstva prosvete, odnosno njegove prosvetne inspekcije, svojevrsni „šamar“ Univerzitetu u Beogradu, jer je u rešavanje krize na Filološkom, koja traje jako dugo, bila uključena rektorka UB Ivanka Popović.

Upravo je u dogovoru sa njom pokrenuta procedura izbora novog dekana. Da je Popović i sama iznenađena razvojem situacije može se zaključiti iz njenog komentara našem listu da „onespokojava trenutak obavljanja kontrolnog nadzora inspekcije nekoliko dana pre izbora novog dekana“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.