Epidemiološke mere - za jedne neophodne, za druge besmislene 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Ponegde se u baštama kafića i restorana u Beogradu može videti maska na stolu ili oko ruke gostiju, na licu je ipak niko ne nosi, iako je po važećim propisima to trenutno obavezno i za goste i za zaposlene.

Naredba o prostornom ograničenjima za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tako propisuje da posetioci ugostiteljskih objekata sve vreme, osim dok konzumiraju hranu i piće, moraju da nose maske.

Ovaj dokument još navodi da razmak između stolova mora biti dva metra, a da za jednim stolom može sedeti najviše pet osoba. Ni ovaj deo propisa se ne poštuje u svim baštama.

I dok iz ugla epidemiologa mera obaveznog nošenja maski na otvorenom u baštama ima smisla, ugostitelji veruju da je ovakve propise nemoguće poštovati.

– Na otvorenom je znatno manja mogućnost zaražavanja, ali ona ipak postoji. Ako neko kine ili kašlje, tada se pod pritiskom izbacuje vazduh iz respiratornog trakta, a ako je neko zaražen, on izbacuje virusne kapljice oko sebe. Dok ćuti ili normalno govori, vazduh koji izdiše zaražena osoba ide do pola metra, pa je tako manja mogućnost prenošenja virusa. Iako su manje šanse da se tako neko zarazi na otvorenom, one postoje i zato treba nositi masku, kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

Na drugoj strani Miša Reljić, predstavnik Udruženja klubova i barova, kaže da se radi o meri koja je nesprovodiva.

– Kada donesete nemoguće mere, onda niko i ne pokušava da ih poštuje. Kada donesete mere koje koliko-toliko mogu da se poštuju, onda se ljudi potrude. Ako se donese mera da je neophodno da nosim masku sve vreme dok žvaćem, a mogu da je skinem samo dok uzimam hranu, neću uopšte ni da stavljam masku. Ako se donese mera da u bašti od 40 kvadrata mogu da primim sedam-osam ljudi, onda ugostitelj ne može tako da funkcioniše, pa rizikuje i radi kako se ko snađe. Naš predlog je da nas sasluša Krizni štab i da predstavnik ugostitelja bude savetnik Kriznog štaba, kada se priča o merama o ugostiteljstvu. Šest meseci tražimo a nismo dobili priliku da se obratimo Kriznom štabu. Situacija na terenu pokazuje da ove mere trenutno slabo ko poštuje ali ne zato što neće već zato što ne mogu da ih poštuju, navodi Reljić.

Odgovarajući na pitanje na koji bi onda način mere trebalo promeniti, sagovornik Danasa kaže da može da govori iz perspektive vlasnika kluba.

– Kada bi recimo bio dozvoljen rad klubova, sa ovakvim merama on ne bi bio moguć. Vreme je da se neke stvari promene, da se smanji kvadratura po čoveku. Razumem da treba da postoji razmak između stolova, ali mora da se definiše taj razmak u svakom mogućem smislu tako da ljudi mogu na osnovu toga da rade. Ugostiteljstvo je pretrpelo stravične minuse i udare tokom ove pandemije, a ugostitelji su pri tome dobili najmanju pomoć. Mora se naći način da ugostiteljstvo funkcioniše, a ovo nije način, zaključuje Reljić.

Predstavnici Kriznog štaba pak smatraju da je donete mere moguće sprovoditi, upozoravajući istovremeno na njihovo nepoštovanje. Govoreći za televiziju K1, epidemiolog Predrag Kon rekao je „da smo ekstremno nedisciplinovani jer se u baštama kafića mere 100 odsto ne poštuju“. On je takođe kazao da ga ne zanima da li neko misli da takva praksa treba da bude sankcionisana, ocenivši I da „ne može da se očekuje da kasnije nema posledica“ u epidemiološkom smislu.

Što se pak tiče „prekršajnih posledica“ za one koji ne poštuju mere, dnevni list Danas juče nije dobio odgovore od nadležnih koliko su puta tokom prošle nedelje kontrolisali poštovanje mera u baštama ugostiteljskih objekata I koliko su kazni u tim prilikama napisali.

I u gradskom prevozu se ne poštuju mere

Epidemiolog Radmilo Petrović upozorava i da sve manje putnika u gradskom prevozu nosi masku, što je takođe obaveza. „Među mlađima od 30 u autobusima, niko skoro ne nosi masku. Stariji su mnogo disciplinovaniji u tom pogledu. Mada često i oni nepravilno nose masku ispod nosa. Tako ne mogu da zaraze druge, ali sami rizikuju da udahnu zaražen vazduh. Maska mora da se nosi pravilno, preko polovine nosa, da pokrije nos i usta, kaže Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari