EU mora da postoji 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Evropska unija mora da postoji jer se zalaže za pozitivni društveni model. Mi se kao društvo moramo zauzeti za naše vrednosti, veću demokratičnost i veće političke slobode.

Možda treba razmisliti i o instituciji referenduma za fundamentalne odluke u EU. U centar pažnje treba vratiti izvornu evropsku ideju koja obuhvata celu Evropu, ne samo EU – rekao je danas austrijski istoričar Volfgang Šmale, profesor na Univerzitetu u Beču, član Evropske akademije nauka i umetnosti na predstavljanju njegove knjige „Šta će biti sa Evropskom unijom – istorija i budućnost“.

Reč je o trećoj Šmaleovoj knjizi koju je objavila beogradska izdavačka kuća Clio, a kojoj su, osim autora, juče u Kulturnom centru Beograda govorili: sociolog Jovo Bakić, Miša Đurković, direktor Instituta za evropske studije i Zoran Hamović u ime izdavača.

Šmale je objasnio da se u knjizi bavio istorijskim razvojem evropske ideje, odnosom EU i nacionalnih država, koje su posle Drugog svetskog rata dobile novi koncept, izazovima sa kojima se Unija suočava. On je ukazao na jačanje nacionalnih država i naglasio da tu svrstava i „Bregzit“, koji je ocenio kao „hipernacionalizam“.

Jovo Bakić je ukazao da Šmaleovo socijal-liberalno polazište ubeđenog Evropljanina prednost ima u uviđanju opasnosti koje stoje pred EU, pre svega u nacionalistički ojačanoj krajnjoj desnici poslednje četiri decenije.

– Ova knjiga će svakako izazvati diskusiju i tenzije između autora evrofila i nacionalističke stvarnosti u EU, jer je krajnja desnica, bila na vlasti ili ne, nametnula nacionalističku hegemoniju – rekao Bakić i napomenuo da ga situacija EU prikazana u Šmaleovoj knjizi podseća na SFR Jugoslaviju zbog paralele koju je moguće povući između jugoslovenskog Ustava iz 1974. i Lisabonskog ugovora, konfederalnog načela sa pravom veta, pravom na referendum koje je dovelo do raspada Jugoslavije „uz svesrdnu pomoć Badinterove komisije“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “EU mora da postoji”

  1. Mora samo da se umre, dakle ako EU mora da postoji onda logicki mora da umre. Dokazao Bregzit samo sto to polako shvataju. Potrajace ali ce shvatiti na kraju da EU i Evropa nisu isto.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.