Kako se navodi u saopštenju, očekuje se prisustvo oko 500 gostiju iz cele Evrope, kao i visokih srpskih zvaničnika koji će pokazati svoju podršku promociji preduzetničkog duha mladih.

Učenička kompanija je najpoznatiji program globalne mreže Junior Achievement Worldwide koji se zasniva na principu „učenje kroz rad“ – učenici pod nazorom obučenih nastavnika mentora stvaraju kompaniju, razvijaju je i zatvaraju u toku jedne školske godine. Oni su sve vreme uključeni u razvoj i vođenje svojih kompanija, sa realnim proizvodima i uslugama, takođe im je omogućeno da zarađenim novcem sami upravljaju“, piše u saopštenju ove organizacije.

U sklopu programa je učešće učeničkih kompanija na lokalnim, regionalnim i nacionalnim takmičenjima na kojima se javnost upoznaje sa višemesečnim radom kompanija a učenici imaju priliku da testiraju veštine i znanja koja su stekli u oblasti prodaje, prezentacije, marketinga, komunikacije.

Svake godine, više od 300 000 evropskih srednjoškolaca prođe kroz iskustvo vođenja svoje učeničke kompanije, a najbolji među njima kao nacionalni predstavnici učestvuju na evropskom finalu.

„Članice evropske mreže Junior Achievement održavaju dugu tradiciju organizovanja događaja koji okupljaju srednjoškolce sa celog kontinenta. Najznačajniji i najpoznatiji događaj je Evropsko takmičenje najboljih učeničkih kompanija koje na jednom mestu okuplja srednjoškolce, nastavnike, predstavnike biznis sektora i goste iz 37 zemalja Evrope“, navodi se u saopštenju.

Kompanije poput Delta Airlines, FedEx, AT&T, ManpowerGroup, Citi Foundation kao i nacionalne Oracle i TeleGroup, pružile su podršku ovoj manifestaciji.