Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na pruzi Klermon – Feran, na mestu skretničara postavljena je vrlo lepa i mlada žena. Kako na toj pruzi vozovi ne idu velikom brzinom, mašinovođe su imale vremena da mladoj dami uvek udele po koji kompliment. Iz navike, na tom mestu su usporavali vožnju kako bi mogli da porazgovaraju sa lepom čuvarkom pruge.

Zbog slabosti koju je osećala prema železničarima, mlada skretničarka se i udala za jednog od njih.

Kako bi mogla da razgovara sa mašinovođom koji joj se najviše sviđao, napravila je plan, pobrkala sve signale i zaustavila voz.

Kako prenosi Vreme, sve bi bilo u redu da se to desilo samo jednom. Ali, posle nekog vremena, skretničarka je shvatila da u svakom vozu putuje po neki privlačan železničar, pa je počela redom da zaustavlja vozove. Putnici su se pobunili i došlo je do protesta.

Železnička direkcija je otkrila kako je dolazilo do kvara skretnica, pa je iz tog razloga tužila lepu skretničarku sudu.

Kada je muž saznao za njenu “slabost”, podneo je zahtev za razvod braka, piše list Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Istog dana, list Pravda piše o džin – detetu.

Na košarkaškim utakmicama, u cirkusu ili u gradu možemo videti ljude od dva metra. Pre 80 godina, Njujorčani su imali priliku da vide fenomen koji je prevazilazio tadašnja znanja medicine.

Godine 1939, u sanatorijumu Lenoks Hil, njujorški lekari su se okupili oko kreveta trogodišnjeg dečaka, čije zdravlje nije zahtevalo nikakvu lekarsku negu.

Dete, koje je rođeno sasvim normalno, počelo je iznenada naglo da raste. U roku od nekoliko nedelja njegova visina se udvostručila. Od 70 centimetara, za kratko vreme izrastao je do 1,55 metara. Lekari nisu mogli da utvrde i odrede da li i kada će prestati ta nenormalna pojava.

Ovaj neželjeni rast, lekari su pripisali oboljenju žlezda sa unutrašnjim lučenjem.

Najinteresantnije od svega jeste da je dete sasvim normalno, njegov duševni razvoj odgovara detetu od tri godine, svi organi su u najboljem redu, pluća pravilno razvijena, samo mu je apetit bio veći od običnog trogodišnjeg deteta, piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Povezani tekstovi