General Milomir Savčić se izjasnio da nije kriv za pomaganje genocida u Srebrenici 1Foto: Pixabay/Qimono

„Optužnica je potpuno izmišljena. Izjašnjavam se da nisam kriv“, rekao je Savčić sudiji za prethodno saslušanje.

Tužilaštvo BiH optužilo je Savčića, ratnog komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, za pomaganje u ratnom zločinu 1995. godine u Srebrenici.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović izjavio je posle ročišta da je njegov klijent, u vreme koje je obuhvaćeno optužnicom, bio na potpuno drugoj lokaciji.

„U vreme koje je obuhvaćeno optužnicom, 13, 14. i 15. jula 1995. godine, general se sa većim delom svoje jedinice nalazio na potpuno drugoj lokaciji u aktivnim borbenim dejstvima, 50 kilometara udaljenoj od mesta Kasaba, tako da mi se čini da to ni tužilac neće osporiti“, kazao je Stojanović novinarima.

Prema njegovim rečima, suštinska „borba“ tužilaštva i odbrane biće u subjektivnom odnosu prema tome da li je general Savčić na bilo koji način učestvovao u planiranju onoga što se dešavalo u vezi sa Srebrenicom i da li je imao svest o tome šta će biti sa zarobljenicima.

Stojanović je ocenio da treba staviti akcenat na nedavno objavljeni deklasifikovani dokument Vlade Velike Britanije o dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine u kojem je navedeno da „Pale nisu imale plan za osvajanje enklave“.

„Zapovest za aktivna borbena dejstva ‘Krivaja 95’ je zapovest Drinskog korpusa od 2. jula i tu je tačno označeno šta je zadatak. Piše da nije bio planiran ulazak u Srebrenicu, tako da je tačna procena engleskih obaveštajnih organa da Vojska RS nema za cilj ulazak u Srebrenicu nego njenu demilitarizaciju, zaustavljanje stalnih ofanzivnih borbenih dejstava i diverzantskih akcija iz prostora zaštićene zone Srebrenica ka teritoriji Republike Srpske“, kazao je on.

Stojanović je još kazao da su „ta dejstva iz Srebrenice predstavljala realizaciju naredbe Envera Hadžihasanovića, a kasnije Avde Palića, kao komandanta 285. brigade Armije BiH, da se takvim aktivnostima ‘veže’ što više snaga Vojske RS, rastereti sarajevsko ratište i omogući Armiji BiH da na sarajevskom ratištu izvrši deblokadu“.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.