Stojković je jedan od retkih koji je naučnu karijeru u inostranstvu ostavio na vrhuncu. Kada je mogao da bira da radi bilo gde u svetu izabrao je da se vrati u Srbiju, a na klinici za lečenje steriliteta koju vodi u Leskovcu rođene su 782 bebe, prenosi N1..

U naučnoj zajednici merljiva vrednost jeste broj objavljenih i broj citiranih radova, H indeks. Na objavljenom spisku kandidata za dopisne članove SANU mesta nema za ovog sa najvećim H indeksom – 60.

„Iz ovog ugla, ovi kandidati koji su prošli su željeni kandidati samog odeljenja, a ja kao kandidat koji ima više naučnih referenci nego sva četiri kandidata nisam bio nečiji željeni kandidat i zato varovatno nisam prošao“, kaže Miodrag Stojković, genetičar.

Ima veći H indeks neko što ostali kandidati imaju u zbiru – njihovi su 21, 16 i 9. Zato Stojković pita šta se merilo, po kojim kriterijumima su odluke donete. Objašnjenja nema. Po objavljivanju imena izabranih kandidata u takozvanom prvom krugu, potpredsednik SANU poručio je da je procedura sprovedena bez ijedne greške, sve po Statutu.

„Naravno ima nezadovoljnih, možda ima i nekih nelogičnosti u odlukama, ali to je svojstveno svakom izboru i svakoj selekciji koja se pravi“, rekao je Zoran Popović, akademik, potpredsednik SANU.

Za selekciju nema logičnog objašnjenja, kaže Stojković. Zato odustaje, ali ne od naučnog rada, već od zvanja akademika.

„Nemam problem da napišem u svojoj biografiji: Jednom se prijavio i nikad više!“, kaže Stojković.