Godišnje 2.200 novoobolelih od ginekoloških karcinoma 1Foto: Danijela Isakov

To Udruženje je povodom obeležavanja 20. septembra  Svetskog dana ginekoloških karcinoma ukazalo na  značaj redovnih  ginekoloških pregleda uprkos svim poteškoćama  izazvanih pandemijskom situacijom.  

Doktorka Marijana Milojević-Kovačević sa Instituta za  onkologiju i radiologiju Srbije i član stručnog veća Ženskog centra „ Milica“  navela je da u našoj zemlji godišnje ima više od 1.300 novoobolelih i približno 500 smrtnih ishoda samo od karcinomu grlića materice, te da je ova vrsta karcinoma drugi vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka. Prema njenim rečima, karcinom grlića materice povezan je  sa humanim virusima papiloma (HPV). 

Žene postaju podložne razvoju karcinoma grlića materice nakon infekcije kancerogenim HPV tipom, ali su potrebni i drugi faktori okoline da bi se rak razvio. Potrebno je nekoliko godina da bi promene na grliću materice izazvane HPV infekcijom koja dugo traje, prerasle u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da se promene na grliću materice pronađu rano, pre nego što nastane rak, onda kada mogu lako da se otklone“, istakla je Milojević-Kovačević

Što se tiče karcinoma jajnika, ona kaže da postoji nekoliko faktora rizika koji mogu uticati na razvoj te bolesti. „Neki od njih su: godine starosti, broj trudnoća, lična istorija raka dojke, jajnika, debelog creva ili rektuma, dugoročna upotreba terapije zamene hormona i gojaznost. Jedan od faktora rizika je i genetska predispozicija gde se približno 15 odsto do 20 odsto karcinoma jajnika razvijaju pod uticajem mutiranih BRCA1 i BRCA2 gena“, obljasnila je doktorka sa Instituta za onkologiju.

Vesna Bondžić je podsetila da je izuzetno važno da žene brinu o svome zdravlju i obavljaju redovne ginekološke preglede, ali je takođe jako bitno da dijagnostika i lečenje budu uvek dostupne ženama kako bi se stopa smrtnosti od ovih bolesti smanjila. 

„Rak je izlečiv ako se otkrije na vreme ali je takođe izuzetno važna i dostupnost inovativnih terapija i savremeni pristupi lečenja kako bi  žene koje se leče od ovih karcinoma izašle kao pobednice. Pandemija Covid-19 bila je izazov sa kojim se zdravstveni sistem suočio ne samo u Srbiji već u celom svetu i moraju se pronaći načini da  onkološki pacijenti redovno primaju terapije jer rak ne zna za pauzu, odmor,i bolje vreme. On napreduje svakoga dana i strašno je bitno uhvatiti ga na početku a u nekim slučajevima za koje se znaju uzročnici, kao kod karcinoma grlića materice prevenirati na vreme“, kazala je Bondžić

Govoreći  o položaju pacijenata sa ginekološkim karcinomima za vreme pandemije, Bondžić je  istakla da  je većina bila dodatno  uplašenija pandemijskom situacijom jer nisu znali  kakvi će biti ishodi lečenja ukoliko pandemija potraje. Zbog uvođenja posebnih mera odlazak na radioterapije je mnogima koji žive van mesta lečenja bio nemoguć

„U ovako kriznim situacijama potrebno je da Udruženja budu na raspolaganju korisnicima. Protok tačnh informacija, povezanost sa onkološkim centrima gde se dobijaju terapije i psihološka pomoć i podrška izuzetno su bitne“, rekla je Bondžić i naglasila da to Udružen je tokom pandemije radilo sve vreme. 

Zahvaljujući projektu sa Trag fondacijom „Solidarni odgovor na Covid 19“ kao i donacijama Kompanije Roche i TX Taxi novoobolelim korisnicama je pružena  psihološka pomoć, koordiniran je rad sa kliničkim centrima i institutima i obezbeđen je besplatan i bezbedan prevoz pacijenata na svakodnevne zračne terapije u KC Kragujevac u periodu  od 90 dana. 

„Moramo napomenuti dobru saradnju sa Kliničkim centrima i Institutima  i veliku podršku zdravstvenih profesionalaca“, naglasila je predsednica Udruženja Ženski Centar „Milica“. 

Otvoreno predstavništvo u Beogradu

Ženski centar „Milica“ je novu deceniju svoga postojanja otpočeo otvaranjem predstavništva u Beogradu sa ciljem da zastupa potrebe onkoloških pacijentkinja sa rakom dojke i ginekološkim karcinomima  na mestima gde se odlučuje o njihovim pravima, lečenju i prevenciji. Veliko pojačanje radu Udruženja čini Stručno veće sastavljeno od onkologa, hirurga fizijatra i drugih zdravstvenih profesionalaca iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, Instituta za onkologiju Vojvodine, KC Niš i KC Kragujevca uz čiju će podršku uticati na unapređenje kvaliteta života i zdravlja žena u Srbiji.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.