Gradski štab za vanredne situacije Pirota apelovao na striktno poštovanje mera 1Gradski štab za vanredne situacije Pirot Foto: Z. Panić

Gradski štab za vanredne situacije u Pirotu i pored što je epidemiloška situacija nesigurna sa tendencijom prelaska u nepovoljnu, apelovao je danas na striktno poštovanje svih mera prevencije a biće pooštrene kontrole poštovanja radnog vremena i fizičke distance u ugostiteljskih i uslužnim objektima.

-Insistiramo na pooštravanju discipline i poštovanju mera. Radićemo posebno na edukaciji dece u školama kojima će lekari govoriti o ovoj bolesti i značaju prevencije. Apelujemo da se smanji okupljanje gradjana u većem broju na otvorenoma a posebno u zatvorenom prostoru jer dolazi vreme slava. Nadam se da ukoliko poštujemo sve preporuke da neće doći do pogoršanja epidemiloške situacije u gradu, rekao je danas na konferenciji za novinare, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Pirota VladanVasić, dodajući da u ovom trenutku nema mesta panici.

Vasić je dodao da će u saradnji sa policijom i nadležnim republičkim inspekcijama a na osnovu odluke Kriznog štaba, pojačati kontrolu primene mera u ugostiteljskim i uslužnim objektima.

-Minulog vikenda naši komunalni inspektori su kontrolisali ne samo radno vreme nego i poštovanje fizičke distance i osim dva, svi ugostiteljski objekti u gradu su sve to poštovali- rekao je Vasić.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje Pirot dr Elizabeta Aleksić je rekla da ova ustanova na dnevno nivou sve relevantne institucije izveštava o epidemiološkoj situaciju u Pirotu i u još tri opštine Pirotskog okruga.

-Apelujemo na gradjane da živimo odgovorno. Od početka epidemije Kovid 19, do 24. oktobra uzorkovana su 3.953 brisa na PCR test. Poslednji podaci od 23.oktobra pokazuju da su od deset uzoraka iz Laboratorije “Vatreno oko “ u Nišu četiri pozitivna. Epidemiološka situacija je nesigurna sa tendecijom prelaska u nepovoljnu. Postoji mogućnost migracije virusa iz drugih sredina. Zato apelujemo da se sve mere poštuju, da se obavezno nose maske u zatvorenom prostoru, poštuje fizička distanca i dezinfekcija. O svim ovim merama su upoznate sve ustanove, rekla je dr Aleksić, dodajući da će edukacijom zdravstveno delovati na decu.

Direktor Doma zdravlja dr Radovan Ilić kaže da se u Kovid ambulanti ove ustanove zbrinjavaju svi pacijenti koji imaju znakove neke respiratorne infekcije.

-Ovo je period kada se očekuje povećana fluktuacija virusa, ne samo kovida. Ne treba izgubiti iz vida ni grip. Savetujemo gradjane da se odgovorno ponašaju i na tome ćemo insitirati. Brojke nisu alarmantne u ovom trenutku ali je blagi trend povećanja kapljičnih infekcija. Prošle nedelje smo testirali 17 pacijenata sumnjivih na kovid i to nije za potcenjivanje, rekao je dr Ilić, dodajući da će trgovinske radnje na osnovu preporuka Kriznog štaba mora da imaju kovid kontrolora iz redova zaposlenih.

Direktor Opšte bolnice Pirot dr Goran Petrović je rekao da pacijenti koji prodju Kovid ambulantu Doma zdavlja se upućuju u ovu zdravstvenu ustanovu.

-Za sve njih radimo brzi test. U toku minulog vikenda imali smo 52 pacijenta koji su testirani i dva su bila pozitivna. Na našem Grudnom hosšpitalizovana su dva pacijenta sumnjiva na Kovid. Ne planira se da naša bolnica postane Kovid bolnica . Na Grudnom odeljenju imamo Kovid jedinicu sa šest kreveta. Ukoliko ima potrebe šalju se u insituciju tercijalnog ranga. U septembru i oktobru iz naše ustanove u Klinički centar Niš poslali smo 11 pacijenata a jedan je bio pozitivan, rekao je Dr Petrović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.