Gradski većnik: U Vranju nema nijedan zabeležen slučaj diskriminacije Roma 1Foto: Miroslav Dragojević

Gradski većnik zadužen za pitanja nacionalnih manjina Dejan Ivanović izjavio je danas da u Vranju godinama unazad nije zabeležen njedan slučaj diskriminacije ili bilo kakvog napada na Rome, kakvih je bilo u drugim delovima Srbije, zbog čega može da se kaže da je Vranje tolerantna sredina za suživot.

Ivanović je za agenciju Beta izjavio da oko 5.000 Roma, koliko ih je popisano 2011. godine na prostoru grada Vranja, uglavnom ima iste životne probleme kao i većinsko srpsko stanovništvo, uz specifičnosti koje su karakteristične za tu nacionalnu zajednicu.

„Tačno je da se mlade Romkinje rano udaju, ali do zvaničnih organa nikada nije došlo da je bilo koja od njih na to bila prisiljena, niti je bilo pritužbi roditelja. Takođe to nije problem od danas ili od juče, to je pojava koja postoji oduvek, a može da se kaže da je u današnje vreme dosta smanjena u odnosu na broj takvih brakova pre 15 – 20 godina“, kazao je Ivanović.

On je rekao i da postoji problem odlaska mladih iz zemlje, kao i to što se deo njih vraća u Srbiju u procesu readmisije iz nekih evropskih zemalja, ali i da je to pojava koja se ne povećava već se smanjuje u odnosu na period od pre nekoliko godina.

„Ima mladih koji hoće da odu iz zemlje i koji odlaze, ima i onih koji pokušavaju da dobiju azil u nekoj od evropskih zemalja, ali ta je pojava sve ređa a sve se veći broj mladih interesuje za obrazovanje kao način da i ovde dođe do posla“, rekao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, za Rome koji su u Vranje prethodnih godina vraćani u procesu readmisije, lokalna samouprava je uz sufinansiranje nekih evropskih organizacija, kao i Evropske komisije, obezbedila više projekata podrške povratku u zemlju, među kojima su i grantovi za samozapošljavanje.

„Veći je problem sa Romima odavde nego sa onima koji se vraćaju u procesu readmisije, jer ovi što nisu odlazili iz Vranja pitaju – a zašto ovi što su pokušavali da dobiju azil imaju pravo na neku pomoć a mi nemamo? Rome u Vranju i brine i najviše interesuje isto što i Srbe, da li mogu da dobiju posao, da li njihove ulice imaju sređenu infrastrukturu, ali diskriminacije do sada nije bilo“, kazao je Ivanović.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.