Foto: N1

„Srpsko-hrvatsko prijateljstvo i srpsko-albansko prijateljstvo biće noseća greda balkanskog štita. Srbi i Albanci su probali sve i nije dalo rezultat, a jednu stvar nisu – prijateljstvo“, kaže Grahovac.

Govoreći o promociji najmlađih oficira, Grahovac je čestitao promociju u oficirski čin kadetima.

„To je jedna od najčasnijih profesija ljudskog postojanja, stati u odbranu svoje zemlje“, kaže Grahovac.

Ističe da se oficiri ne plaše i da poginu za svoju zemlju, ali se plaše zloupotrebe rđave politike.

„Mi smo to, nažalost, na našim prostorima imali u više navrata. Tada se dešava da ne samo oficiri, nego i građani, budu prevareni, osiromašeni, osramoćeni… Uloga najviših vojnih organa je da ne dozvole zloupotrebu svojih jedinica i svojih potčinjenih, od strane rđave vlasti“, rekao je on.

Prema rečima Grahovca, razumna poltiika uvek držati vojsku u funkciji odbrane svoje zemlje, a nikad u političke potrebe.

„Na nesreću, na našim prostorima je to redovna pojava, da se vojska zloupotrebljava u partijske svrhe. Imamo ministra odbrane koji svim svojim nastupima više liči na nekog razjarenog kaplara koji drži govor, a ne politički govor ministra odbrane. Takvo ponašanje ne samo jednog, već više ljudi, navlači sumnju u iskrenost politike Srbije. Ja bih rekao da predsednik i premijerka se trude da izvuku Srbiju iz nekih krupnih problema, državnih i strateških, prvenstveno problem Kosova“, kaže on.

On smatra da ružnih posledica Vučićeve posete Kosovu neće biti.

„Sporadičnih ekscesa može biti. Nešto što je strateška kategorija je da sve ono što vlasti u Prištini govore ružno o politici i Srbije je tačno, ali i sve ono što vlasti Srbije govore ružno o politici i vlasti Kosova, i to je tačno. Kad imate takvu supoziciju, onda je neminovno da u rešavanju tako krupnog problema budu i posrednici“, kaže Grahovac..

Ističe da politici koju promoviše predsednik Vučić u vezi sa Kosovom nema mane.

„Samo je pitanje da li je iskrena, jer tu iskrenost dovodi u pitanje ona druga linija političara, jer je svaki dan u Srbiji sekundno pitanje mira i rata“, kaže Grahovac.

On je ocenio da je Balkan geopolitičko sredstvo.

Balkan je bio istorijski izvor i povod evropskih problema, a u budućnosti će biti štit Evrope, rekao je Grahovac.

„Srpsko-hrvatsko prijateljstvo i srpsko-albansko prijateljstvo će biti noseća greda balkanskog štita. To ljudi ne razumeju, nego se bave odbranom nacije, odbranom teritorije, umesto da se promoviše doktrina odbrane stanovništva“, kaže on.

On je istakao da su Srbi i Albanci sve probali i nije dalo rezultat, a da jednu stvar nisu probali, prijateljstvo.