Gužva za upis u odeljenja za talente 1Foto: Vesna Andrić

Za polaganje prijemnih ispita za upis učenika u specijalizovana odeljenja i škole prijavilo se ukupno 7.336 kandidata na 4.871 mesta, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete.

U odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u 48 škola na 1.040 mesta prijavljeno je 1.795 kandidata, za upis u matematička odeljenja u sedam škola prijavljeno je ukupno 418 đaka, a mesta će biti za 240.

Na 552 mesta u 11 škola koje imaju specijalizovana odeljenja za filološke nauke konkurisalo je 803 kandidata; u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku u tri škole na 60 mesta prijavljeno je 99 kandidata; za upis u bilingvalna odeljenja u 12 škola prijavilo se 712 učenika, a mesta će biti za njih 468.

Tri baletske škole primaju 96 đaka, a prijavilo se 136, dok je u 33 muzičke škola na 986 mesta konkurisao 1.071 učenik.

Za 400 mesta u odeljenjima za đake sa posebnim sposobnostima za sport u 13 škola prijavljeno je 638 kandidata; za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za audio – vizuelne umetnosti u šest škola na 120 mesta konkurisalo je 214 učenika.

Šest škola ima specijalizovana odeljenja za geografiju i istoriju u kojima je upisna kvota 120 mesta, a za njih će se „boriti“ 155 učenika.

Veliko interesovanje vlada i za odeljenja za talentovane za biologiju u hemiju – u pet škola na 100 mesta prijavilo se 186 kandidata, dok će se u 15 umetničkih škola i odeljenja prijemni polagati 1.109 osnovaca, a mesta će biti za 689 najtalentovanijih.

Tokom vikenda su u nekim školama prijemni već održani – u muzičkim, gimnazijama sa bilingvalnim odeljenjima, u Matematičkoj gimnaziji i školama koja imaju specijalizovana matematička odeljenja, kao i za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za fiziku i za računarstvo i informatiku. Juče su startovali i ispiti u baletskim školama, koji traju još danas i sutra.

Direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu Mirjana Katić zadovoljna je rezultatima koje su pokazali učenici:

– Za polaganje prijemnog u našoj školi se prijavio 201 učenik, a izašlo je 188. Maksimalan broj poena ne testu ima 26 đaka, a 41 učenik nije položio prijemni. Test je, po mom mišljenju, bio adekvatne težine, a rezultati su očekivani. Moramo biti svesni da je ova školska godina bila vrlo teška za sve učenike osmog razreda, a treba imati na umu da su oni i deo sedmog razreda pohađali u izmenjenim okolnostima. Deca koja su polagala prijemni za upis u matematička odeljenja su najbolji učenici koje Srbija ima i mislim da su, pored onoga što su naučili u školi, više nego ikad uložili trud da se pripreme za prijemni – ističe Katić za Danas.

Ove godine su promenjene propozicije kada je reč o objavljivanju preliminarnih rezultata. Ranije je svaka škola čim završi pregledanje testova isticala preliminarne rezultate, a ove godine je novina što su u istom trenutku za sve škole rezultati najpre objavljuju onlajn na portalu www.mojasrednjaskola.gov.rs, a potom i na oglasnim tablama u samim školama.

Zbog ove promene đaci koji su konkurisali za upis u matematička odeljenja nisu bili u mogućnosti da u subotu, kada su polagali prijemni, kasnije u toku dana vide preliminarne rezultate, već su oni objavljeni tek juče u podne.

Po istom principu učenici koji su juče polagali prijemni za upis u IT odeljenja, prve rezultate će saznati danas, rečeno je našem listu u jednoj beogradskoj gimnaziji.

Sve učenike nakon polaganja prijemnog ispita očekuje i završni, odnosno mala matura.

Prijemni i idućeg vikenda

Prijemni ispiti za upis odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za biologiju i hemiju biće održan 15. maja, a dan kasnije u školama koja imaju odeljenja za učenike s posebnim sposobnostima za geografiju i istoriju i za scensku i audio-vizuelnu umetnost.

Prijemni u umetničkim školama biće od 14. do 16. maja, za upis u filološka odeljenja 15. i 16. maja, dok će đaci koji nameravaju da se upišu u sportska odeljenja predavati potvrda o ostvarenim sportskim rezultatima 15. i 17. maja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.