Hag zabranio video pozive nakon višestrukih Karadžićevih zahteva 1Foto: EPA-EFE/ PETER DE JONG

Projekat je prekinut nakon što je Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske (RS), više puta tražio da mu se dozvoli pristup Skajpu ili nekom sredstvu videokomunikacije.

Karadžićev advokat Peter Robinson je u izjavi Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) rekao da će se žaliti na ovu odluku.

“Podnećemo žalbu već u toku naredne sedmice”, rekao je Robinson.

Prema odluci sekretara Olufemija Eliasa, taj projekat neće biti nastavljen i će se ukinuti.

Osim tehničkih problema s videopozivima, navedeno je, da postoje i sigurnosni problemi.

Činjenica da bi videopozivi pritvorenika mogli biti snimani ili prenošeni uživo na društvenim mrežama na internetu, a nema načina da se to spreči, stoji u odluci sekretara.

Karadžić se ranije ove godine putem telefona obratio učesnicima tribine u Podgorici na kojoj je kao gost govorio haški osuđenik Momčilo Krajišnik, a Ratko Mladić krajem prošle godine telefonskim putem iz pritvora javio u emisiju TV Hepi.

Sekretar je naložio šefu Pritvorske jedinice da istraži druge načine komunikacije, poput imejla koji mogu poboljšati komunikaciju pritvorenika.

Karadžić je u martu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone u BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Mladića je Haški tribunal prvostepenom presudom proglasio krivim za srebrenički genocid, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR za taoce.

Osuđen je na doživotni zatvor. Konačna presuda se očekuje naredne godine, prenosi Birn.